Novalić najavio veće penzije, zakoni o porezu i doprinosima omogućit će povećanje plata

0
494
Novalić na pres-konferenciji komentirao predložene izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima

Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH na današnjoj konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru komentirao je, između ostaloga, prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima koji bi se trebali razmatrati na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH krajem mjeseca.
Premijer je naglasio kako Zakon o doprinosima ne može ugroziti građane jer se, kako navodi, odnosi na pravne subjekte u FBiH. Ističe kako bi smanjenje stope doprinosa sa 41,5 na 32,5 posto dovelo do uštede od 9 posto što bi moglo biti dovoljno da se plaće povećaju.
“Imamo topli obrok, prijevoz i druge dodatke koji su sastavni dio plaće, ali to je prouzročilo da imamo obaveze na platu. Kada pogledate bruto iznos, 41,5 posto doprinosa je jako visoka stopa. Druge zemlje nemaju takav sistem. RS je to izmijenila prije sedam godina, Hrvatska prije 15, Srbija prije 10. Na određeni način smo zakasnili i trebamo usaglasiti svoje metode s međunarodnim standardima koji ne poznaju ove agregate”, objasnio je Novalić.
Ističe da to ne znači da će se ukinuti topli obrok ili prijevoz, nego samo da će se oporezivati.
“To otvara mogućnost poslodavcima da povećaju platu. U Zakonu i dalje postoji topli obrok kojeg poslodavci mogu organizirati u svojoj kuhinji ili izvana kao uslugu. To nije oporezivo, ali je o trošku firme. Ono što se isplaćuje na ruke svuda u svijetu je oporezivo, pa i ovdje. Ali sada sa znatno manjim postotkom”, kaže Novalić.
Smatra kako se radi o vrlo teškim fiskalnim zakonima koji se mijenjaju jednom u 20 godina, navodeći kako je u ljudskoj prirodi da postoji strah od takvih zakona.
Kada je u pitanju prijedlog Zakona o dohotku, kaže da taj zakon slijedi socijalnu logiku rasterećenja uposlenika s manjim prihodima.
“Umjesto sadašnjih 300, granica je 800 KM. Plata do 800 KM nikome nije oporeziva. Nema poreza. Ko ima platu višu od 800 KM, umjesto 10 posto plaćat će 13 posto poreza. To znači da će ljudi s boljim platama plaćati veći porez, a oni sa srednjim platama plaćat će manji porez, dok će oni kojima je plata ispod 800 KM biti oslobođeni poreza”, kazao je premijer FBiH.
Ustvrdio je i to da će ovi zakoni rasteretiti privredu za početnih 300 do 400 miliona KM.
Novalić je na pres-konferenciji spomenuo i redovno usklađivanje penzija od oko 8,1 posto koje treba uslijediti početkom aprila.
“Procijenili smo da će redovni rast penzija u skladu s rastom BDP-a i rastom cijena biti oko 8,1 posto. Ali, sačekat ćemo 30. mart kada su statistike dužne dati službene podatke o rastu cijena i BDP-a”, istaknuo je premijer.
Kaže kako je redovno usklađivanje svakako bilo garantovano penzionerima, stavljajući naglasak na vanredno koje treba uslijediti nakon 15. aprila.
“Mi smo nedavno predložili Parlamentu, a što je i usvojeno, izmjenu Zakona za vanredno usklađivanje koje će uslijediti iza 15. aprila i koje će imati kapacitet od oko 3 do 3,5 posto. Ciljamo na ukupno povećanje od 11,5 posto jer su troškovi hrane porasli za 10,1 posto, a vjerojatno će još ići gore”, zaključio je predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić.