Novalić: Sutra donosimo odluke o transferima za pomoć privredi

0
245
Novalić: Lockdown je imao dobar efekat na zdravstvo, ali veoma loš na ekonomiju

Federalni premijer Fadil Novalić danas je na online sjednici izvijestio poslanike Predstavničkog doma Parlamenta Federacije da će sutra na sjednici Vlade FBiH biti donesene odluke o prvim transferima koje će pomoći privredi radi ublažavanja posljedica izazvanih korona virusom.
Od početka pandemije Vlada je donijela jednom odluku za lockdown što je imalo, kaže Novalić, dobar efekat na zdravstvo, ali veoma loš efekat na ekonomiju. To se vidjelo po 27.500 otpuštenih radnika.
“To je razlog što sada jako apstiniramo od toga da donesemo drugi lockdown unatoč nekim zabrinjavajućim pokazateljima”, dodao je Novalić.
U cilju ublažavanja posljedica pandemije Vlada FBiH je donijela mjere koje su bile predviđene za preduzeća koja imaju više od 20 posto pada ukupnog prometa.
“Također, doneseni ‘korona zakon’ predvidio je Garantni fond. Ovih sedmica postaje funkcionalan, idu prvi krediti i s naše strane prve garancije. Mislimo da će to biti sljedeći vjetar u leđa našoj privredi”, rekao je Novalić, prenosi Fena.
Garantni fond nije kratkoročnog perioda, jer je namjera da funkcionira po principu revolvinga.
“U nekom dužem periodu ovo možemo korisititi kao instrument Vlade za potporu privredi i ekonomskom razvoju”, poručio je Novalić poslanicima koji su danas razmatrali Informaciju Vlade FBiH vezano za posljedice djelovanja epidemije koronavirusa na privredu sa aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pojedinih grana privrede stanja zaposlenih te stanja u zdravstvu Federacije BiH.