Novalić: U tri godine Vlada FBiH podržala Kanton 10 sa 34 miliona KM

0
74
Novalić se tokom posjete Kantonu 10 sastao u Livnu s dužnosnicima kantonalne vlade

Federalni premijer Fadil Novalić je tokom današnje posjete Kantonu 10 izjavio novinarima da Vlada FBiH suosjeća s glavnim problemom tog područja – odlivom stanovništva.
Novalić je naveo da je Vlada FBiH, između ostalog, finansijski podržala kapitalne projekte završetka radova na sportskoj dvorani u Kupresu, vodovodne infrastrukture u Livnu i Bosanskom Grahovu, rekonstrukcije policijske stanice i izgradnje sportske dvorane u Glamoču, te prečišćavanja otpadnih voda u Tomislavgradu. Dodao je da smatra da je nepotrebno da stanovništvo napušta taj kanton obzirom da on raspolaže velikim turističkim, poljoprivrednim, vodnim i industrijskim potencijalima.
Kazao je da je prednost Kantona 10 što su mnogi uspješni poduzetnici i sportisti iz tog kraja i imaju namjeru da tu ulažu, što je Vlada FBiH spremna podržati.
Premijer Kantona 10 Ivan Vukadin rekao je da je delegacija Vlade FBiH iskazala spremnost da pomogne kad su u pitanju sve potrebe koje taj kraj ima. Pojasnio je da su sredstva koja su u prethodne tri godine dobili od Vlade FBiH iskoristili za sanaciju problema u zdravstvu, ali i za razvojne projekte poput vodosnabdijevanja, izgradnju cestovne infrastrukture, poticaje poljoprivredi, te se nada ubrzavanju procedura za izdavanje dozvola za izgradnju postrojenja za obnovljive izvore energije.
Kanton 10 je u posljednje tri godine, od ukupno 600 miliona KM, koliko je izdvajano iz budžeta FBiH za te svrhe kantonima, dobio 22,08 miliona KM, što je po 7.358.882 KM godišnje. Ovaj novac je ranijih godina bio namijenjen i za pomoć u ublažavanju negativnih posljedica pandemije i održavanje stabilnosti budžeta.
Osim toga, iz budžeta FBiH dodijeljeno je 69 miliona KM pomoći općinama i gradovima u Federaciji BiH, od čega je u Kanton 10 došlo oko 6 miliona KM (bez 2022. jer je u toku javni poziv za prijavu kapitalnih projekata). Ovaj novac se ravnomjerno daje, i to po 125.000 KM kao direktna pomoć budžetima općina i gradova, a u Kantonu 10 je to godišnje iznosilo po 750.000 KM.
Za kapitalne projekte na području Kantona 10, u 2020. je iz budžeta FBiH izdvojeno 1,43 miliona KM, u 2021. godini 1,2 miliona KM. Za kapitalne projekte u 2022. otvoren je javni poziv.
Iz budžeta FBiH je kao pomoć zdravstvu u Kantonu 10 dato 700.000 KM. Pored toga, prema Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, koji je ove godine na prijedlog Vlade usvojio Parlament FBiH, u naredne tri godine se za Kantonalnu bolnicu ‘Dr. Fra Mihovil Sučić’ u Livnu osigurava iz budžeta FBiH 6 miliona KM.
Za obrtnike koji posluju u ovom kantonu izdvojen je million KM. Za privredu, prema tzv. ‘korona zakonu’ i uredbi za pomoć ugroženim sektorima privrede (izvozno orjentisanu industriju, poljoprivredu, turizam, promet) izdvojeno je 4 miliona KM.
Dakle, ukupna pomoć Kantonu 10 iz budžeta Federacije BiH u 2020., 2021. i u aktuelnoj godini, ne računajući novac od redovnih transfera iz resora, iznosi oko 34 miliona KM.

Novalić posjetio dvije kompanije prehrambene industrije u Livnu

Premijer FBiH Fadil Novalić je tokom boravka u Livnu posjetio dvije fabrike – proizvodne pogone mesne industrije ‘Pavić’ i Mljekaru Livno, koje zajedno imaju 250 zaposlenih.

“Svi smo svjedoci kakav je brend livanjski sir, možda i najveći u BiH, uvjerili smo se da su zastupljene nove tehnologije i mladi obrazovani ljudi koji vode procese te da je ovo pravi put kojim treba da idu ne samo ovaj već i svi drugi kantoni”, rekao je Novalić nakon posjete Mljekari Livno.
Osim susreta s dužnosnicima kantonalne vlade i posjete fabrikama u Livnu, predviđeno je da Novalić u Tomislavgradu posjeti Tvornicu kabela Athabasca Investment, kao i Vjetropark Jelovača.
S premijerom Novalićem, u posjeti Kantonu 10 bio je i federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here