IATA: Svjetska avioindustrija bi 2023. mogla vratiti profitabilnost

0
332
Sarajevski aerodrom ima 168.434 slobodna sjedišta u septembru, manje 11,9% u odnosu na prošlogodišnji rekord

Globalna avioindustrija će se u ovoj godini snažnije oporaviti od posljedica pandemije koronavirusa nego što se ranije procjenjivalo i sljedeće bi se godine mogla naći u plusu, procjenjuje Međunarodno udruženje avioprevoznika (IATA).
Sa svoje generalne godišnje skupštini u Dohi, IATA je ovih dana objavila procjene pada gubitaka širom svijeta u ovoj godini na 9,7 milijardi dolara, u odnosu na 42,1 milijardu dolara minusa u prošloj godini. IATA je ranije predviđala ovogodišnji pad od 11,6 milijardi dolara.
U procjenama za 2023. godinu, glavni direktor IATA-e Willie Walsh očekuje povratak profitabilnosti.
Dok bi sjevernoamerički avioprevoznici u ovoj godini mogli ostvariti dobitak od 8,8 milijardi dolara, u ostalim će se dijelovima svijeta i dalje bilježiti gubici, rekao je Walsh, prenosi Hina.
Evropski avioprevoznici bi svoje godišnje gubitke mogli smanjiti za oko dvije trećine, na 3,9 milijardi dolara, a azijsko-pacifički očekuju pad gubitaka na 8,9 milijardi dolara, navodi IATA te dodaje da je ruska invazija na Ukrajinu također pritisnula dobit, povećavajući troškove goriva i prisiljavajući avioprevoznike na zaobilaženje ruta između Evrope i Azije.