Novalić u Turskoj: Jačanje privredne saradnje, dogovor o infrastrukturnim projektima

0
348
Premijer Novalić na sastanku u ministarstvu trasporta Turske

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj tokom koje će biti održan niz sastanaka s predstavnicima resornih ministarstava Turske i najistaknutijih privrednika. Cilj posjete je ojačati postojeće i napraviti nove veze turskih s privrednicima u Federaciji BiH.
Federalni premijer prvo se susreo s ministrom transporta i infrastrukture Republike Turske Adilom Karaismailogluom. Ovom sastanku su pristustvovali i generalni direktor Željeznica Republike Turske Ali Ihsan Uygun i generalni direktor Direkcije za infrastrukturne investicije AEGM Yalcin Eyigun. Razgovaralo se o dijelu autoputu Sarajevo – Beograd kroz Federaciju BiH, konkretno o dionici Tuzla – Brčko.
Otvoreni su i razgovori s turskim Željeznicama oko zajedničkih projekata razvoja u elektromašinskoj industriji i proizvodnji šinskih vozila. Radi se o izuzetno značajnim projektima za koje postoje znanja i iskustvo u FBiH.
Premijer Novalić je posjetio i kompaniju Sintek Madencilik koja se bavi uspostavljanjem velikih pogona kao što su termoelektrane, cementare, tvornice čelika, rafinerije i slično. Tokom razgovora naglasak je stavljen na konkretne investicije vezane za cementare i održivu energiju.

Sastanku u Ambasadi BiH u prisustvovali su istaknuti privrednici Turske

U Ambasadi BiH u Ankari poslijepodne je održan sastanak s članom Vijeća za ekonomske politike Predsjedništva Republike Turske dr. Hakanom Yurdakulom. Sastanku su prisustvovali i najistaknutiji privrednici Turske, koji imaju direktne poslovne veze s Bosnom i Hercegovinom.
Jedan od zaključaka na ovom sastanku jeste da postoji potreba za strukturiranjem saradnje, te da je dr. Yurdakul ponudio punu podršku Vijeća za ekonomske politike Predsjedništva Republike Turske na povezivanju s turskim investitorima.
Uz premijera Novalića sastancima su prisustvovali zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković i premijerovi saradnici, kao i ambasador BiH u Turskoj Adis Alagić.