Nove investicije Turske u Srbiji, sutra početak gradnje autoputa Beograd-Sarajevo

0
1164
Erdogan u Beogradu: Povećati trgovinsku razmjenu Turske i Srbije (Foto: Tanjug)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji, a jedan od povoda posjeti Beogradu je i sutrašnji početak gradnje autoputa Beograd-Sarajevo, što će biti važno za cijelu regiju.
Erdogan i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić su izrazili uvjerenje u još bolju bilateralnu i privrednu saradnju dviju zemalja. Vučić je podsjetio da je Erdoganovim prvim posjetom 2017. godine trgovina između dviju zemalja iznosila 830 miliona eura, a prošle godine je premašila milijardu.
Vučić je podsjetio i da će se u utorak sastati s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na tripartitnom samitu, čime će se svečano označiti početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, na dionici Sremska Rača-Kuzmin, gdje radove već izvode turska i srpska kompanija. Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 250 miliona eura. Erdogan je rekao da će autoput biti put mira i prijateljstva Srbije i BiH.
U obraćanju na današnjem Poslovnom forumu Srbija-Turska u Beogradu, Erdogan je poručio turskim privrednicima da u Srbiji imaju velike mogućnosti za investicije i istakao da dvije zemlje imaju snažnu volju da prošire saradnju na više oblasti.
Erdogan je istakao da je kratkoročni cilj da trgovinska razmjena Turske i Srbije dostigne dvije milijarde dolara, a dugoročni da se taj iznos poveća na pet milijardi dolara, prenosi Tanjug.
Predsjednik Turske je rekao da je trgovinska razmjena od 2010, kada je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, porasla 200 posto. U 2018. godini, koja je bila rekordna, trgovinska razmjena je dostigla 1,2 milijarde dolara, a u prvih osam mjeseci 2019. godine 890 miliona dolara.

Na prstenu autoputa Beograd-Sarajevo biće zajednički granični prelazi

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je da je za autoput Beograd-Sarajevo između Srbije i BiH važno što će postojati zajednički granični prelazi.
“Ponosna sam što ćemo sutra i zvanično otvoriti radove. Svi pripremni radovi na prvoj dionici Sremska Rača-Kuzmin su gotovi, a sutra počinju glavni radovi na izgradnji mosta”, izjavila je Mihajovićeva za RTS.
Ona je dodala da je s druge strane tog prstena dionica u Srbiji koja će ići od Požege do Kotromana (prema Višegradu), dužine 63 kilometra, i za nju se radi projekat tehničke dokumentacije.
Mihajlovićeva je rekla da je važno za ovaj autoput da će biti zajednički granični prelazi.
“Neće biti dva granična prelaza, nego jedan. Lakše će se praktično obavljati to spajanje, kao sa Sjevernom Makedonijom. Mislim da je to izuzetno važno za ekonomiju”, navela je Mihajlovićeva.
Prema njenim riječima, dionica Sremska Rača-Kuzmin biće završena za 2,5 godine, zbog mosta koji se gradi i koji je najzahtjevniji dio te dionice, a krajem sljedeće godine očekuje se završetak projektne dokumentacije za dionicu Požega-Kotroman.
“To znači krajem 2020, odnosno realnije početkom 2021. godine, počinju radovi i na tom drugom prstenu autoputa Srbija-BiH”, rekla je Mihajlovićeva.