Novi rekordi: Bitcoin premašio 15.000 američkih dolara

0
3591
Cijena virtualne valute bitcoin premašila je vrijednost od 15 hiljada dolara

Tokom protekla 24 sata nastavljen je suludi ritam rasta cijene kriptovalute bitcoin, pa je jutros dosegao vrijednost od preko 14.500 američkih dolara, da bi već u prijepodnevnim satima premašio i 15.000 USD.
No, nisu sve vijesti iz ovog svijeta samo pozitivne. Jučer su korisnici tokom dana počeli prijavljivati probleme s pristupom svojim računima na NiceHashu, jednom od mnogobrojnih servisa koji nudi čuvanje kriptovaluta u walletima i trgovanje procesorskim vremenom za rudarenje istih. Iz NiceHasha prvo su objavili kako su im sistemi u fazi održavanja i nedostupni iz tog razloga, da bi nekoliko sati nakon toga objavili kako su – hakirani.
Otkriveno je, naime, da je došlo do proboja njihovih sigurnosnih zaštita prilikom čega je određen broj bitcoina pokraden iz korisničkih digitalnih novčanika. Do sada još nisu poznati razmjeri ove hakerske pljačke, no čini se kako nije riječ o malenoj svoti. Prve informacije govore o više od 60 miliona dolara vrijednih bitcoina koji su preko noći nestali. Kako je tokom iste noći vrijednost bitcoina dramatično porasla, hakeri su upali u NiceHash u, za njih, pravom trenutku, piše Bug.hr.
U NiceHashu vjeruju da će uspjeti pronaći ukradene coine, te da će svoju uslugu u najkraćem mogućem roku ponovno staviti na raspolaganje korisnicima – i to s pojačanim mjerama sigurnosti. Do tada korisnicima, uz isprike, preporučuju da promijene svoje lozinke.
Ništa od ovoga nije pretjerano zabrinulo kupce, pa cijena bitcoina i dalje suludo raste.