Novi smjer za novo doba rudarstva

0
336
Adnan Teletović, izvršni direktor Eastern Mining kompanije

Kako Vareš počinje zauzimati svoje zasluženo mjesto kao jedan od vodećih industrijskih centara u BiH i regiji, kćerka kompanije Adriatic Metals, Eastern Mining d.o.o. s ponosom objavljuje da, osim što nastavlja sa svojim projektom iskopavanja srebra, također će biti i ponosni sponsor novog smjera u Srednjoj mješovitoj školi NORDBAT-2 u Varešu, posvećenog novim tehnikama u rudarstvu.
Ovaj novi smjer će sadržavati najnovija dostignuća i saznanja iz ovog područja industrije, koje se drastično razvilo. Rudarstvo je sada moderna industrija, koja primjenjuje svu najnapredniju tehnologiju i znanja iz svih naučnih polja.
“Mi vidimo ovaj novi smjer kao logičan nastavak našeg rada u Varešu, i produžetak uloge Vareša u industrijskom području BiH. Vareš je oduvijek bio referenca za rudarstvo i rudarsku industriju, i baš kao što je ovaj grad imao značajnu ulogu u takozvanoj ‘trećoj industrijskoj revoluciji’ sasvim je logično pretpostaviti da će imati ulogu i u četvrtoj. Ponosni smo što smo u prilici uložiti u najvrijednije što ova zajednica ima – a to su mladi ljudi, omogućivši im da imaju izbor prilikom odabira buduće karijere. Adriatic je ovdje došao da ostane, i mi smatramo da smo snažni onoliko koliko je snažna i zajednica u kojoj radimo“, izjavio je Adnan Teletović, izvršni direktor Eastern Mining kompanije.
Trogodišnji smjer je odgovor na stalni problem školskog sistema, a to je da nije u skladu s potrebama tržišta rada.
“Naročito smo ponosni na činjenicu da je uvođenje ovog smjera odgovor na stvarne potrebe tržišta rada, što nije uobičajena pojava ni ovdje ni u regiji. Odluka kompanije Eastern Mining da uloži u ovaj smjer pokazuje njihovo opredijeljenje za obrazovanje visokokvalitetnog kadra. Praktični dio ovog smjera će se odvijati u pogonima kompanije Eastern Mining, gdje učenici neće biti puki promatrači, nego će učestvovati, u potpunosti, u svim fazama modern rudarske proizvodnje”, izjavio je Mirnes Hrvat, director Srednje mješovite škole NORDBAT-2 u Varešu.
Kompanija će stipendirati 10 najbolje rangiranih učenika (100 KM mjesečno tokom 10 mjeseci u godini), te će im biti ponuđeno 12-mjesečno pripravničko stažiranje nakon završetka školovanja, a za stažistu koji pokaže najbolje rezultate stipendija za fakultet srodnih nauka u našoj oblasti.
Smjer mogu upisati svi zainteresirani učenici i učenice, i bit će dio redovnog nastavnog plana i programa Srednje mješovite škole NORDBAT-2 u Varešu, a sadržavat će predmete koji će obrađivati, između ostalog, i geologiju, rudarstvo, proizvodnju, bušenje, postrojenja i opremu, komunikacije, rad u timu i izvještavanje.
Eastern Mining, u saradnji sa Srednjom mješovitom školom NORDBAT 2 Vareš, uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, culture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, osigurat će da svi zainteresirani učenici i učenice, ali i druge interesne grupe, dobiju relevantne informacije i detalje o ovom novom smjeru i procesu upisa u sljedećih nekoliko sedmica. Ovaj projekat su, također, podržali Taiwanese business – EBRD Fond za tehničku saradnju i Centar za razvoj djece i omladine (CRDM).