BiH: Donacija zaštitnih maski humanitarne organizacije CARE

0
316
Donacija se sastoji od 1.015.650 zaštitnih maski, ukupne vrijednosti oko 42,4 hiljade eura

Humanitarna organizacija CARE Austria osigurala je Bosni i Hercegovini donaciju koja se sastoji od 1.015.650 zaštitnih maski, ukupne vrijednosti 42.387,50 eura, s ciljem potpore naporima vlasti u BiH da spriječi širenje Covid-19, a posebno da pomognu ranjivim grupama.
Donacija je realizirana u suradnji sa CARE International Balkans sa sjedištem u Sarajevu, a primatelj humanitarne pošiljke u ime BIH je Ministarstvo civilnih poslova.
Raspodjela donacije zdravstvenim ustanovama – krajnjim korisnicima u Republici Srpskoj bit će izvršena putem Instituta za javno zdravstvo RS, dok će donaciju za Brčko distrikt preuzeti Odjel za zdravstvo i ostale usluge. U FBiH, donacija će biti isporučena krajnjim korisnicima putem kriznih štabova pri kantonalnim ministarstvima nadležnim za zdravstvo.
Također, znatan dio donacije namijenjen je centrima za mentalno zdravlje širom BiH, a obuhvatit će i partnerske udruge korisnika kojima CARE International Balkans daje potporu. U dogovoru sa donatorom, dio ove humanitarne pošiljke dobit će Služba za strance BiH s ciljem smanjenja rizika po život i zdravlje zaposlenih tokom obavljanja njihovih poslova sa strankama u vrijeme pandemije Covid-19.
Ministarstvo civilnih poslova upućuje zahvalnost organizaciji CARE na donaciji i iskazanom razumijevanju za potrebe zaštite života i zdravlja ranjivih kategorija stanovništva u tokom pandemije Covid-19 čemu će značajno doprinijeti ova donacija.