FBA domaćin konferencije Grupe bankarskih supervizora Centralne i Istočne Evrope

0
154
Konferencija se održava u Sarajevu u periodu od 7. do 9. juna 2023. godine

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBA) je domaćin 35. godišnje Konferencije ‘Grupe bankarskih supervizora iz Centralne i Istočne Evrope (BSCEE). Jasmin Mahmuzić, direktor FBA, je ujedno i predsjedavajući BSCEE Grupe.
Konferencija se održava u Sarajevu u periodu od 7. do 9. juna 2023. godine. Najviši zvaničnici, bankarski supervizori iz 23 zemlje CESEE regiona će imati priliku da razgovaraju o ključnim temama koje se tiču bankarskih sistema zemalja regiona, kao i najznačajnijim regulatornim dešavanjima i iskustvima iz oblasti bankarske supervizije.
Učešće na skupu imaju i međunarodni finansijski eksperti iz oblasti bankarske supervizije, uključujući i predstavnike Svjetske banke (FinSAC) i Bazelskog komiteta za bankarsku superviziju (BCBS). U fokusu će biti i saradnja i razmjena informacija između bankarskih supervizora regiona.
BSCEE Grupa uspostavljena 1991.godine. Pored FBA i ABRS, članice su institucije nadležne za bankarsku superviziju iz Albanije, Armenije, Bjelorusije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Gruzije, Hrvatske, Mađarske, Kazahstana, Latvije, Litvanije, Moldavije, Poljske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovačke, Turske i Ukrajine.

Poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu i u kontekstu organizacije i predsjedavanja ovom konferencijom ima potvrđeni status ekvivalentnosti regulatornog supervizorskog okvira od strane Evropske komisije iz 2021. godine kada je objavljena provedbena odluka kojom se potvrđuje ekvivalencija supervizorskog i regulatornog okvira u BiH.
Zahvaljujući stalnom jačanju supervizorskih kapaciteta, što rezultira i usklađenim regulatornim okvirom, BiH je u prilici dati podršku drugim regulatornim supervizorskim tijelima u regionu i šire, što uključuje i širok spektar profesionalnih supervizorskih iskustava koja su nastala u periodu od proteklih tri godine, od nastavka covid-krize do efikasnog prilagođavanja prilikama makroekonomskih poremećaja u protekloj godini, saopćeno je iz Agencije za bankarstvo FBiH.