CBBiH nije nadležna za mjenjačke poslove i ne utiče na izbor valuta koje se zamjenjuju

Centralna banka BiH ne utiče na izbor valuta koje se zamjenjuju u komercijalnim bankama i mjenjačnicama

0
199
Uočene su značajne oscilacije deviznog kursa norveških kruna prema euru i prema KM

U proteklih nekoliko dana u javnosti su se pojavile informacije da su komercijalne banke i mjenjačnice u Bosni i Hercegovini obustavile prijem i zamjenu novčanica norveških kruna, a u pojedinim slučajevima i švedskih i danskih kruna, te da je to uzrokovano odlukom Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH).
Centralna banka BiH u saopćenju navodi da nisu donijeli nikakvu odluku vezano za obustavljanje prijema navedenih valuta u komercijalnim bankama/mjenjačnicama u Bosni i Hercegovini, kao i da nije nadležna za mjenjačke poslove sa fizičkim licima u BiH.
U skladu sa entitetskim zakonima o deviznom poslovanju mjenjačke poslove mogu obavljati komercijalne banke kao i rezidenti – druga pravna lica i poduzetnici koji imaju zaključen ugovor sa bankom, ovlaštenje nadležnog entitetskog ministarstva finansija i registrovani su za obavljanje mjenjačkih poslova.
Iz CBBiH napominju da komercijalne banke i ovlašteni mjenjači u BiH slobodno donose odluku da li će trgovati nekom stranom valutom u skladu sa svojom poslovnom politikom i mogućnosti da zamjene tu valutu sa inostranom bankom na deviznom tržištu.
“Prema javno dostupnim informacijama vidljive su značajne oscilacije deviznog kursa norveških kruna prema valuti EUR a time i prema KM, pri čemu je vrijednost norveške krune značajnije deprecirala prema navedenim valutama, odnosno izgubila na vrijednosti. Kako smo upoznati inostrane komercijalne banke su prestale sa otkupom norveške krune u procesu kupoprodaje efektivnog stranog novca, pa posljedično i komercijalne banke i mjenjačnice u BiH. Finansijske institucije u inostranstvu i BiH mogu obustaviti zamjenu u slučaju pada vrijednosti neke valute radi zaštite od daljeg smanjenja vrijednosti, što može biti i privremenog karaktera dok se situacija sa deviznim kursom te valute ne stabilizuje.
U svakom slučaju informacije o mogućnosti zamjene ili razlozima eventualnog neobavljanja zamjene norveške krune i bilo koje druge strane valute građani trebaju tražiti direktno od komercijalnih banaka i ovlaštenih mjenjačnica, odnosno tamo gdje se i obavljaju mjenjački poslovi“, saopćeno je iz Centralne banke BiH.