Nužna tansformacije postojeće na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

0
202
Premijer Novalić razgovarao s koordinatoricom UN-a u BiH Ingrid Macdonald

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu u nastupnu posjetu rezidentnu koordinatoricu Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald.
Na sastanku, kojem je prisustvovala i rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN (UNDP) u BiH Steliana Nedera, razgovarano je o dosadašnjoj saradnji Ujedinjenih nacija i predstavnika vlasti u BiH, koja je obostrano ocijenjena uspješnom i djelotvornom. Poseban naglasak stavljen je na aktuelnu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, te projekte oporavka i reformi.
Federalni premijer je istakao izuzetnu saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i Razvojnim programom UN (UNDP), putem kojih su do sada realizirani brojni zajednički projekti.
Koordinatorica Macdonald je ovom prilikom predstavila dokument Okvir saradnje Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu (2021-2025) u kojem su naznačeni prioriteti petogodišnjeg djelovanja Svjetske organizacije u našoj zemlji.
Posebna pažnja posvećena je ekonomskim temama, pitanjima zaštite okoliša s naglaskom na korištenje takozvane zelene energije, te realnim mogućnostima unapređenja stanja u ovoj oblasti.
“Nama je u narednom periodu potreban sveobuhvatan program tansformacije postojeće na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao što je energija vjetra i drugo, u čemu nam svakako treba pomoć i podrška Ujedinjenih nacija. To je kod nas, uz ekonomsko i vrlo osjetljivo socijalno pitanje za čije kvalitetno rješavanje je potreban duži vremenski period”, naglasio je premijer Novalić.