Obrtnici u FBiH traže smanjenje osnovice i promjenu obračuna doprinosa

0
354
Obrtnici nezadovoljni zbog povećanja osnovice za obračun doprinosa

Obrtnička komora Federacije BiH izrazila je negodovanje zbog povećavanja osnovice za obračun doprinosa obrtnicima, navodeći da već godinama upozoravaju na krajnje neravnopravan položaj obrtnika u odnosu na druge pravne subjekte.
“Uputili smo brojne dopise nadležnim institucijama i tražili da se ovakav obračun promjeni, međutim nismo dobili nikakav odgovor. Na osnovu odredbe člana 20. Zakona o doprinosima FBiH propisano je da federalni ministar finansija do 31.decembra tekuće godine objavljuje za sljedeću kalendarsku godinu iznose osnovica za obračun doprinosa u mjesečnom iznosu, koje su propisane kao množenik prosječne plaće i koeficijenta”, naveli su.
Iz Obrtničke komore su istakli da prije pojave pandemije koronavirusa tražili smanjivanja i drugačiji način obračuna doprinosa za obrtnike jer ovakav način ne odražava stvarnu sliku te su njime obrtnici stavljeni u neravnopravan položaj sa ostalim pravnim subjektima.
Na temelju navedenih osnovica, ističu, osnovica za obračun doprinosa koju plaćaju obrtnici i bez pandemije je iznimno visoka, čak i u odnosu na zemlje u okruženju jer ne odražava realno ostvareni prihod svakog pojedinačnog obrtnika.
“Stoga, hitno od nositelja vlasti tražimo poništavanje navedenih osnovica za 2021. i njihovo usklađivanje sa realnim primanjima u obrtništvu. Na rast prosječne plaće u FBiH utiče najviše rast plata državnih službenika, a njihov rast plata povećava prosjek, što na kraju rezultira povećavanje osnovica za obračun doprinosa obrtnika. To je nedopustivo i svim pravnim sredstvima obrtništvo će se boriti protiv toga”, istakli su, prenosi Fena.
Obrtnici iz FBiH apeluju na nadležni odmah pristupe promjeni osnovica za obračun doprinosa za 2021. i poručili su da će u suprotnom biti isključivi krivci za masovna zatvaranja obrta i egzistenciju kako nositelja obrta, tako i zaposlenih i njihovih porodica.