Od danas 10% jeftinija cestarina za kamione, autobuse i kombije na autocesti A1

0
234
Smanjenjem cestarine za vozila IV kategorije želi se pomoći privrednim subjektima

Shodno odluci uprave JP Autoceste FBiH od danas je cestarina na autocesti A1 niža za 10% za klasu vozila IV, odnosno za kamione, autobuse i kombije.
Ovom odlukom želi se pomoći privrednim subjektima koji koriste ostale ceste, a koje nisu uglavnom dimenzionirane za teški saobraćaj pri čemu se pravi velika šteta lokalnim i regionalnim cestama, a ujedno Autoceste FBiH se nadaju povećanju broja korisnika autoceste te uvećanja prihoda od cestarine.
Doduše, iz Udruženja poslodavaca FBiH tražili su dodatno smanjenje cijena cestarine za ova vozila kako bi se još više olakšalo privrednicima. No, ta inicijativa nije prošla.
Podsjetimo, klasa vozila IV podrazumijevaju vozila sa četiri ili više osovina i visinom mjerenom na prvoj osovini većom od 1,3 m (kamioni sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, tegljači sa poluprikolicom, autobusi sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, kombi vozila sa prikolicom ili karavanom sa ukupno četiri ili više osovina, vozila najveće dozvoljene mase preko 3.500 kg, vozila registrirana preko 9 sjedišta).