Samsung uvodi funkciju Matter i ulazi u novu eru interoperativnosti

0
951
Korisnici sada mogu da povežu Matter uređaje sa aplikacijom SmartThings

Kompanija Samsung objavila je da je od sada dostupna funkcija Matter, koja omogućava savršenu kontrolu uređaja preko aplikacije SmartThings.
Aplikacija SmartThings Android bit će ažurirana kako bi omogućila kontrolu svih uređaja kompatibilnih sa Matter standardom. Tako će korisnici platforme SmartThings, umjesto više aplikacija različitih proizvođača uređaja, sada moći da kontrolišu svoje Matter uređaje samo preko jedne aplikacije.
Kao pionir u sektoru pametnih kuća, Samsung od samog početka daje ključan doprinos razvoju Matter standarda i jedna je od prvih kompanija koja je dobila Matter certifikat. Samsung je ranije ove godine predstavio TV uređaje i Family Hub frižidere koji su unaprijeđeni tako da podržavaju funkciju Matter kontrolora i time pojednostave korištenje Samsunguređaja i drugih proizvođača. Platforma SmartThings je u maju 2022. pokrenula program ranog testiranja za partnere ‘Partner Early Access Program’, naredni korak ka stvaranju ekosistema kompatibilnog sa Matter standardom, koji je odabranim partnerima omogućio početnu prednost u testiranju platforme SmartThings i mobilnih softvera koji podržavaju Matter standard.
“Matter standard je budućnost koja korisnicima pruža bogat izbor i kompatibilnost pametnih uređaja. Danas počinje velika prekretnica za masovni prelazak na pametne kuće”, izjavio je Jaeyeon Jung, potpredsjednik i direktor platforme SmartThings u odjeljenju za korištenje mobilnih uređaja u kompaniji Samsung Electronics.
Aplikacija SmartThings podržava multiadministrativnu funkciju, koja korisnicima omogućava da kontrolišu svoje Matter uređaje sa različitih platformi i aplikacija. Samsung i Google su ovog mjeseca objavili da proširuju partnerstvo kako bi unaprijedili multiadministativnu podršku i time poboljšali interoperativnost i ponudili bolje korisničko iskustvo. Otvorena platforma SmartThingsnudi jedan od najvećih integrisanih ekosistema, a brendovi kao što su Google Nest, Eve Systems, Nanoleaf, Yale i drugi će lansirati proizvode sa Matter certifikatom.
Podrška Matter kontrolora platforme SmartThings počinje sa drugom i trećom generacijom ove platforme, kao i platformom Aeotec Smart Home. Sve platforme će nastaviti da podržavaju Zigbee, Z-Wavei LAN uređaje, uključujući Wi-Fi i Eternet i bit će ažurirane putem mreže kako bi omogućile podršku zaWi-Fi, Eternet i Matter uređaje na bazi Thread tehnologije.
Za više informacija o platformi SmartThings posjetite www.smartthings.com.