Od danas u funkciji sistem zelenih prioritetnih traka za lakši promet roba

0
324
Preko bh. granice u drugom kvartalu ušlo je oko 58,5 hiljada teretnih motornih vozila

Vanjskotrgovinska komora (VTK) Bosne i Hercegovine je obavještena od CEFTA Sekretarijata i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da je 10. aprila ove godine dogovorena lista osnovnih roba koja će biti operativna za Zelenu traku od danas (13. april), koja je objavljena na web stranici CEFTA Sekretarijata.
Na on-line sastanku Koordinacijskog tijela CEFTA predstavnici CEFTA strana su odobrili spisak osnovnih roba.
Transport i trgovina osnovnim proizvodima imati će prednost u odnosu na ostale robe preko tzv. ‘zelenih traka’. Tok prometa će biti obezbijeđen putem 24/7 operacija na određenim prelaznim mjestima gdje se carinski i drugi potrebni postupci provode na najefikasniji način za svu robu, dajući prednost osnovnim robama.
Zelene trake su otvorene za svu robu, robe identikovane kao osnovne robe koristit će odvojenu traku. Ove mjere donesene su s ciljem ublažavanje poremećaja u transportu i trgovini robom uzrokovanih mjerama predostrožnosti zbog pandemije Covid-19.
CEFTA lista neophodnih proizvoda sadrži osnovne namirnice za hranu i stočnu hranu i listu medicinskih potrepština Svjetske carinske organizacije. U zavisnosti od potreba CEFTA strana, popis osnovnih roba može se preispitati i izmijeniti.
Sprovođenje koncepta zelene trake započet će danas na predviđenim prelaznim mjestima koja pružaju potrebne usluge 24/7.
CEFTA Sekretarijat je obavijestio strane da se očekuje, zbog specifičnosti svih CEFTA strana, da navedeni sistem olakšavanja transporta vjerovatno neće moći zaživjeti u potpunosti počevši odmah od danas, te da će adaptacija svih strana vjerovatno potrajati 7-10 dana.
Svi podaci o restrikcijama koje su uvele CEFTA Strane, uključujući i liste i update lista roba koja ide na Zelene trake, te podatke o kontrolama roba na ovoj listi, dostupni su ovdje