Od sljedeće godine stariji dizelaši neće smjeti u München

0
361
München zbog zagađenja zraka donosi radikalnu mjeru - postupnu zabranu prometa dizelašima

Lokalne i regionalne vlasti Bavarske najavile su radikalan potez koji se tiče prometa u glavnom gradu te pokrajine, Münchenu. Zbog visokog nivoa zagađenja zraka, odlučeno je kako će od 1. februara 2023. godine biti zabranjen saobraćaj dizel vozilima norme Euro 4 unutar zaštićene zone. Ta zona uključuje gotovo cijeli središnji München, tj. područje unutar njegovog poznatog Mittlerer Ringa, odnosno ceste B2R. Po novome, zona će uključivati i tu cestu.
U slučaju da se situacija sa zagađenjem ne popravi do naredne jeseni, pravila će biti postrožena. Nakon 1. oktobra 2023. godine tako u Münchenu, unutar B2R ringa, neće smjeti saobraćati ni dizelaši sa normom Euro 5. Od zabrane će biti izuzeta tek dostavna vozila i stanovnici s dizelašima. No, u slučaju da se do aprila 2024. godine zrak ne pročisti dovoljno, i lokalno će stanovništvo morati zamijeniti svoje starije dizelaše nekim ‘čišćim’ vozilima, piše Autonet.hr.
Automobili izrađeni prema normi Euro 6 za sada su izuzeti iz najavljenih zabrana. Zabrana vozila s normama Euro 4 i 5 utjecala bi na oko 140.000 njih, koja se sada u prosjeku nalaze na ulicama unutar ‘Ringa’, a većinom bi se ticala turista i posjetitelja u gradu. Predviđena kazna za nepridržavanje propisa je 100 eura, plus administrativni troškovi.