Od Vijeća ministara BiH zatraženo ukidanje carinske stope na uvoz električnih automobila

0
202
Odobreno 498.000 KM subvencija za kupovinu 89 novih vozila na električni pogon i hibridnih automobila

Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su inicijativu kojom se Vijeće ministara BiH obavezuje da u roku 15 dana usvoji Odluku kojom se suspenduje carinska stopa na uvoz električnih i značajno umanjuje carinska stopa na uvoz hibridnih automobila.
Inicijativu su u proceduru uputili zastupnici Edita Đapo (SBB), Saša Magazinović (SDP) i Jasmin Emrić (A-SDA), saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.
Kako navode u inicijativi, dekarbonizacija predstavlja jedan od ključnih stubova Zelene agende za zapadni Balkan zbog čega je potrebno da institucije BiH pokažu da su toga svjesne i konkretno djeluju u pravcu realizacije preuzetih obaveza.
“Jedna od aktivnosti u tom pravcu je usvajanje stimulativnih mjera kako bi se građani u većoj mjeri odlučili na kupovinu električnih i hibridnih automobila. Usvajanjem Odluke kojom bi se u potpunosti ukinula carina na električna vozila, a značajno umanjila na hibridna vozlla, Vijeće ministara BiH bi stimuliralo i motiviralo javni i privatni sektor, ali i građane na kupovinu i uvoz ove vrste automobila od čega bi BiH imala višestruku korist, prije svega u smislu smanjenja zagadenja zraka i zaštite okoliša”, napominju predlagači.
U drugoj polovini prošle godine u medijima je najavljivano da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjivanju carinskih stopa pri uvozu elektridnih ihibridnih automobila. Tada je objašnjeno da je predviđeno ukidanje carine na uvoz električnih automobila, te smanjenje carine za uvoz hibridnih automobila sa 15 na pet posto, ali Vijeće ministara nikada nije usvojilo tu odluku, navodi agencija Fena.
Zastupnička inicijativa za suspenziju carinske stopa na uvoz električnih i značajno umanjuje carinska stopa na uvoz hibridnih automobila naći će se i na sjednici Zastupničkog doma PSBiH koja je zakazana za sutra, 7. juna.