SBK: Ograničen rad ugostiteljskih objekata, policijski sat od 20 do 5 sati

0
736
Vanredna sjednica Vlade Srednjobosanskog kantona

Zbog složene epidemiološke situacije Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) danas je usvojila novi set mjera predloženih od Kriznog štaba ministarstva zdravstva.
Pored ograničenja kretanje na prostoru SBK u periodu od 20 do 5 sati ujutro, ograničen je i rad ugostiteljskih objekata tako da hranu, piće, napitke i slastice mogu usluživati samo na otvorenim terasama odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.
Ograničava se i broj osoba koje sjede za istim stolom na 4, a ukupan broj gostiju ne može biti veći od 20. Zabranjena je i organizacija muzike uživo kao i usluživanje gostiju koji ne sjede za stolom. Gosti smiju ulaziti u zatvoreni prostor objekta samo radi korištenja toaleta, a zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
U hotelima dopušteno je posluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja.
Frizerski saloni, kozmetičarski saloni, saloni za masažu, manikira, pediker i slični saloni moći će pružati usluge isključivo u unaprijed dogovorenim terminima putem telefona, interneta ili na drugi prigodan način.
U zatvorenim prostorima (teretane, fitnes centri..) preporučuje se osigurati što više površine po osobi, a najmanje 10 m2.
Prodajna mjesta igara na sreću i kladionice moraju obezbjediti minimalno 6 m2 po korisniku koji se nalazi u unutarnjem prostoru.
Sve prodavnice obavezne su na ulazu jasno istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavnici, i strogo se pridržavati ograničenja dopuštenog broja kupaca. Za prodavnice do 200 m2 neto površine, najveći dopušteni broj kupaca koji istovremeno može biti u prodavnici određuje se na način da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 10 m2. Maksimalno dozvoljen broj kupaca za prodavnice veće od 200 m2 je 20 bez obzira na veličinu objekta.
Sve epidemiološke mjere odnose se i na trgovačke centre uz obavezu organiziranog upozoravanja kupaca na obavezu pridržavanja propisanih mjera.
Zabranjeno je i održavanje javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 20 osoba na jednom mjestu. Ova zabrana podrazumijeva zabranu organiziranja svadbenih svečanosti, rođendana i drugih proslava.
Primjena novih mjera koje je Vlada SBK izglasala na današnjoj vanrednoj sjednici se primjenjuje od 31. marta i važi do 9. aprila do 24 sata, s tim da će Vlada SBK prije isteka primjene ovih mjera na vanrednoj sjednici ponovno odlučiti o produženju, uvođenju novih mjera ili ukidanju mjera.