Odbijene vizne olakšice za dolazak stranih turista u BiH

0
383
Održana vanredna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH, uz osam glasova za i dva protiv, u drugom krugu glasanja nije donijelo izmjene i dopune odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti BiH.
Takođe, Vijeće ministara BiH, uz sedam glasova za i tri glasa protiv, nije u drugom krugu glasanja donijelo izmjene i dopune odluke o vizama, koju je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.
U drugom krugu glasanja, uz sedam glasova za i tri protiv, Vijeće ministara BiH nije postiglo konsenzus u vezi sa donošenjem Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupku javnih nabavki, saopćeno je iz Vijeća ministara.
Nakon odbijanja viznih olakšica za turiste, putem Facebooka oglasila se ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.
“Vijeće ministara BiH danas nažalost, zbog politički motiviranih opstrukcija, nije donijelo odluke u interesu građana Bosne i Hercegovine. Propuštena je historijska šansa da ublažimo negativne posljedice pandemije koronavirusa na turistički sektor. Odgovornost za milionske štete je na ministrima koji su se usprotivili prijedlogu za olakšavanje viznog režima za UK, Irsku i Kraljevinu Saudijsku Arabiju koji je naišao na podršku iz cijele Bosne i Hercegovine”, napisala je ministrica Turković.
Ona je dodala da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH, nakon ovakvih sramotnih opstrukcija, razmotriti sve druge zakonske mogućnosti kojima bi ubrzali ili olakšali izdavanje viza za turiste koji žele doći u BiH, kako bi spasili što se spasiti može.
“Spremni smo hitno kadrovski ojačati ambasade te pronaći i druge modalitete u skladu sa zakonom. Ali, ne možemo se oteti dojmu da je nekome cilj bio da se onemogući ekonomski oporavak BiH”, istakla je Turković.