Odluka Vlade KS: Vozom od Željezničke stanice do Hadžića

0
289
Željeznice FBiH planiraju sa novim redom vožnje uspostaviti putnički saobraćaj na relaciji Sarajevo-Zagreb

Vlada Kantona Sarajevo danas je, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela Odluku o uspostavljanju željezničkog putničkog saobraćaja na relaciji Željeznička stanica (Sarajevo) – Hadžići.
Odluka ima za cilj poboljšanje javnog prevoza putnika u kantonu. Radi zaštite javnog interesa, adekvatnog sprovođenja mjera zaštite od pandemije Covid-19, ali i zbog rekonstrukcije tramvajske pruge na relaciji Marijin Dvor – Ilidža, dužni smo obezbijediti našim građanima dodatne kapacitete. Uvođenjem ove linije dodatno ćemo rasteretiti prevoz putnika u tramvajima i autobusima koji se obavlja na ovim relacijama, saopćeno je
Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta izjavio je da je odluka Vlade Kantona Sarajevo rezultat razgovora i odlične saradnje sa Željeznicama Federacije BiH i načelnicima sarajevskih općina Hadžići, Ilidža, Novi Grad i Novo Sarajevo.
“Voz koji će voziti do Hadžića, dokaz je da se zajedničkim radom svih nivoa vlasti može napraviti mnogo i u relativno kratim rokovima, isključivo kada se interes građana stavi na prvo mjesto”, istakao je ministar Šteta.
U vozu je ukupan broj sjedećih mjesta 176, a broj stajaćih 94.
“U narednih 15 dana Ministarstvo će zajedno sa Željeznicama FBiH napraviti detaljan plan o rasporedu linija i cijeni karata. Naš plan je da ova linija bude otvorena prije početka rekonstrukcije tramvajske pruge”, dodao je Šteta.
Danas, vožnja do Hadžića traje više od sat vremena, a uvođenjem ove linije trajat će 25 minuta.