Visa kupuje švedski fintech Tink za više od 2 milijarde dolara

0
512
Visa kupuje Tink, švedski startup čiji digitalni servisi povezuju veliki broj banaka u Evropi

Visa Inc. pristala je platiti više od 2 milijarde dolara (1,8 milijardi eura) za Tink, švedski startup čiji digitalni servisi povezuju više od 3.400 banaka i finansijskih institucija u Evropi. Na taj način najveća američka mreža kartica kupuje finansijsko-tehnološku kompaniju kako bi se etablirala na brzo rastućem evropskom otvorenom bankarskom tržištu.
Propisi o otvorenom bankarstvu u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji omogućavaju finansijskim kompanijama pristup klijentima i njihovim podacima u konkurentskim institucijama, ako su klijenti dali saglasnost.
Banke i finansijske institucije koje Tink povezuje imaju više od 250 miliona klijenata u Evropi. Tink su 2012. godine osnovali izvršni direktor Daniel Kjellén i generalni direktor Fredrik Hedberg i ima 400 zaposlenih. Visino preuzimanje Tinka za 1,8 milijardi eura, što je protuvrijednost od 2,15 milijardi dolara, dolazi usred naleta aktivnosti u brzorastućem svijetu financijske tehnologije. Prošle sedmice, JPMorgan Chase & Co. dogovorili su se da će kupiti digitalnog menadžera bogatstva Nutmeg Saving and Investment Ltd. za oko milijardu dolara, jer nastoji uspostaviti prisustvo digitalnog bankarstva sa stanovništvom u Velikoj Britaniji.
Tinkovi investitori uključuju jedinice rizičnog kapitala PayPal Holdings Inc., ABN Amro Bank NV i BNP Paribas SA, piše WSJ (The Wall Street Journal).
Visa je ranije ove godine odustala od planirane akvizicije američke finansijsko-tehnološke kompanije Plaid Inc. u iznosu od 5,3 milijarde dolara usred antitrustovske tužbe Ministarstva pravde koja je osporila sporazum.