Odluke velikih centralnih banaka pritisle dolar

0
571
Centralne banke na svjetskom nivou podižu stope kako bi se borile protiv inflacije

Dolar je ostao jutros na azijskom trgovanju pod pritiskom, dan nakon što su Banka Engleske i Evropska centralna banka zauzele oštriji stav prema monetarnoj politici nego što su tržišta očekivala, što je podstaklo jačanje funte i eura.
Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, uključujući euro i britansku funtu, počeo je azijsku sesiju na nivou od 95,933 poena nastavljajući dvodnevni pad od 0,61 posto, koji ga je u četvrtak spustio na 95,850 poena prvi put od 8. decembra, navodi Reuters.
Funta je porasla na 1,33305 dolara, nakon jačanja na prethodnoj sesiji na 1,33755 dolara do najvišeg nivoa od 24. novembra, jer je Banka Engleske prva od velikih svjetskih centralnih banaka podigla kamatne stope od početka pandemije, na opšte iznenađenje tržišnih aktera.
Euro je ostao stabilan na 1,13315 dolara, nakon rasta u četvrtak od 0,5 odsto na najviši mjesečni nivo od 1,13605 dolara poslije najave ECB-a da će do kraja prvog kvartala 2022. okončati pandemijski program hitne kupovine obveznica, mada je takođe naglasila da ostaje pri fleksibilnoj monetarnoj politici.
Američke Federalne rezerve (Fed) su dan ranije, u srijedu, saopštile da će ubrzati povlačenje iz programa kupovine obveznica kako bi on bio okončan u martu, nagovijestivši tri povećanja referentne kamate sljedeće godine, prenosi Aljazeera Balkan.
Različiti pristupi vodećih globalnih centralnih banaka u vođenju monetarne politike ukazuju na duboke neizvjesnosti u vezi sa potencijalnim uticajem omikron soja korona virusa na ekonomije i šta treba uraditi u borbi protiv rastuće inflacije, koja snažno pogađa SAD i Britaniju, ali manje Evropu.