Održan 10. Infosec: Kako se Balkan može oduprijeti cyber prijetnjama

0
559
Infosec konferencija okupila je brojne regionalne stručnjake informacione bezbjednosti

Navigating the unknown – securely bio je naziv ovogodišnje konferencije Infosec Lite 2020, desete po redu, a prvi put organizovane u virtuelnom prostoru 9. i 10. decembra. Najvažnija konferencija o bezbjednosti u cyber prostoru na Zapadnom Balkanu od 2011. godine održava se u organizaciji kompanije TeleGroup, a od 2019. i uz podršku ćerke kompanije TG- SEC.
Infosec konferencija okupila je brojne regionalne stručnjake informacione bezbjednosti, naučnike, profesore, stručnjake Vlade RepublikeSrbije i goste iz Kanade koji su govorili o izazovima i porastu rizika u cyber domenu uslijed krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19. Poručeno je da digitalizacijom, koja je pokrenula inovacije i ubrzala rast ekonomije, ipak raste i opasnost od cyber prijetnji. Zbog toga je ključ u sigurnosti digitalne infrastructure i hvatanju u koštac sa ovimi zazovima.
Konferenciju je online pratilo više od dvije stotine predstavnika stručne javnosti, kao i brojni studenti univerziteta iz regiona,te je formirana zajednica od povjerenja koja omogućava važnu razmjenu iskustava.
Događaj je otvorio director kompanije TG-Sec Dalibor Ratković, programski direktor konferencije, naglasivši da ona okuplja vodeće proizvođače tehnoloških rješenja koji iz godine u godinu osvježavaju konferenciju najsavremenijim Cyber Security trendovima.
Prvog dana konferencije razgovarano je upravo o globalnom kontekstu i uticaju pandemije na globalnu bezbjednost sa posebnim fokusom na region Balkana i ulozi cyber bezbjednosti u ‘novom normalnom’ vremenu kada radimo i komuniciramo putem interneta.
Drugi dan konferencije Infosec protekao je u znaku predavanja Davora Perata (Symantec) i Krešimira Vinšćaka (Veracomp Adriatics) na temu ‘Kako biti siguran online u eri COVID-19’, dok je Ivan Štrbac (Check Point) govorio o kompleksnosti sigurnosno-obavještajne platforme.
Iskusni globalni igrači podijelili su svoja mišljenja o trendovima i inovacijama, a konferenciju su zaključili panelisti iz Kanade predočivši informacije koliko su Kanada i Amerika, upravo zbog prelaska na digitalno poslovanje, još više povezane pametnim transportom, lancima isporuke, naučnim razvojem, saradnjom i stremljenjima ka cyber zaštiti. Istaknuto je da je tržište Kanade, druge po veličini zemlje u svijetu, sada mnogo dostupnije. Prelaskom na rad od kuće umanjuju se troškovi rada, a startup zajednica je otvorena za partnere i investiranje u inovativne ideje iz cijelog svijeta.
Infosec je zaključen uz želje da naš region nastavi procese digitalizacije i poruke da su u tom procesu presudni zajednički napori u zaštiti digitalne infrastrukture i cyber prostora.