Održan prvi regionalni EcoXpert susret: Snaga kompanija je u razmjeni znanja i iskustava

0
1201
Martin Feder: EcoXpert program jednako dobro funkcioniše u Americi ili u Bosni i Hercegovini

U organizaciji kompanije Schneider Electric, tokom protekla dva dana u Mariji Bistrici u susjednoj Hrvatskoj održan je prvi regionalni EcoXpert susret – okupljanje stručnjaka na području digitalizacije zgradarstva i energetike u kojem su učestvovale i kompanije iz Bosne i Hercegovine.
EcoXpert™ je pojam koji označuje partnersku firmu kompanije Schneider Electrica, čiji su zaposlenici obučeni i certificirani za primjenu sistema EcoStruxure™ – otvorene, interoperabilne platforme ove kompanije, prilagođene i za Internet of Things (IoT) tehnologiju. EcoXpert partneri uključuju pružaoce stručnih tehnoloških usluga koji nude ekspertizu i podršku za zgradarstvo, upravljanje energijom i problem operativne efikasnosti na lokalnom nivou.
EcoXpert nudi 6 specijalizacija u svojem partnerskom programu – za hotelijerstvo, zdravstvo, podatkovne centre, nekretnine, maloprodajne lance i bankarstvo. U EcoXpert globalni partnerski program trenutačno je uključeno 3500 certificiranih partnera iz 50 zemalja svijeta. Partnerske kompanije uključuju sistem integratore, proizvođače elektropostrojenja, projektante, elektroinstalatere itd. Na eventu u Mariji Bistrici u Hrvatskoj učestvovalo je tridesetak okupljenih stručnjaka iz 18 kompanija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Sloveniije.

Tehnologija je važna, ali sinergija je ono što radi razliku, rekao je Ivan Paić

“Tehnologija je iznimno važna, ali sinergija je ono što radi razliku. Na ovakvim se okupljanjima stručnjaci iz raznih područja – takozvani sistem-integratori, upoznaju, razmjenjuju znanja i iskustva, ali si i međusobno pomažu te nastavljaju da sarađuju na različitim projektima. Njihovo međusobno djelovanje jednostavno je efikasniije i kvalitetnije. Za nas su oni ključ budućnosti“, rekao je Ivan Paić, generalni direktor Schneider Electrica za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju.
Učesnici okupljanja sa posebnim su zanimanjem popratili i izlaganje Martina Federa, kompanijskog lidera za EcoXpert. Prema njegovim riječima, brojne kompanije u ovoj industriji posjeduju ili su posjedovale partnerske programe, ali ti su programi često kratkoga daha. Održivost programa i njegova implementacija širom globalne kompanije, pravi je izazov, u kojemu je Schneider Electric posve uspio.
“EcoXpert program jednako dobro funkcioniše u Americi ili u Bosni i Hercegovini. Razlika je, naravno, u njegovim volumenima, ali tu do izražaja dolazi fleksibilnost ovoga programa. Jer, na kraju dana, ono što je bitno, nije volumen, već vještine. Naši partneri u ovoj regiji posjeduju apsolutno iste vještine kao oni u SAD-u. I to je ono što smatramo važnim“, zaključio je Martin Feder.