Šarović na samitu u Istanbulu: Neophodna strategija za zadržavanje mladih u BiH

0
1436
Ministar Šarović na Euroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu

Ministar spoljne trgovine učestvuju danas je, u okviru 21. Euroazijskog ekonomskog samita, u Istanbulu, učestvovao u konferenciji posvećenoj budućnosti mladih, na kojoj je između ostalog učestvovao i Vaseljenski patrijarh Vartolomej.
U svom govoru ministar Šarović se osvrnuo na položaj mladih u BiH ističući da nedostatak institucionalne strateške podrške i pristupa problemima mladih traje u kontinuitetu.
“Stavljanje u fokus njihovih problema institucije BiH na svim nivoima trebaju započeti prije svega sveobuhvatnom strategijom za zadržavanje mladih u zemlji, tako što bi se otvorile perspektive za njihovo zapošljavanje. To podrazumijeva povećanje privredne aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta koja se ne mogu očekivati bez privlačenja novih i značajnijih investicija u BiH“, rekao je Šarović.
Ministar je posebno naglasio da se BiH, 22 godine od Dejtonskog mirovnog sporazuma, još uvijek suočava sa ekonomskim, društvenim i političkim izazovima koji su u velikoj mjeri povezani sa poteškoćom države da nađe zajednički nazivnik za politički i ekonomski razvoj zemlje.
Dvodnevni skup aktuelnih i bivših najviših zvaničnika država i vlada Turske, zemalja Evropske unije, zapadnog Balkana, Bliskog istoka, Kavkaza, centralne Azije i Dalekog istoka, kao i vodećih privrednika sa ovih područja, posvećen je nekim od najvećih izazova današnjice, a tiču se uticaja novih tehnologija i politika na ekonomski razvoj.
Samitu u organizaciji ‘Marmara grupa’ prisustvuju član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i turski premijer Binali Yildirim.