Srbija popušta mjere: Od 4. maja počinje gradski prevoz, otvaraju se kafići, tržni centri…

0
1252
Situacija u Srbiji se polako normalizuje, pandemija posustaje

U Srbiji je nakon sjednice Kriznog štaba danas najavljeno postepeno popuštanje mjera uvedenih zbog suzbijanja pandemije Covid-19. Tako će od danas biti otvoreni parkovi i šetališta, bit će dozvoljeni treninzi na otvorenom uz pridržavanje epidemioloških mjera i držanja socijalne distance.
Navedeno je i da od 4. maja u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu počinje s radom javni gradski prevoz, uz poštivanje preporuka i bez uključivanja klima uređaja.
Od 4. maja počinje s prometom i željeznički i međugradski saobraćaj, a bit će omogućen rad restorana i kafića, uz poštivanje epidemioloških mjera.
U Srbiji će od 8. maja početi s radom i tržni centri uz poštivanje svih epidemioloških mjera i izbjegavanja okupljanja velikog broja ljudi.
Također, od 11. maja bit će dozvoljen i rad nekih vrtića a bit će produžen i boravak djece u školama kako bi mogli raditi roditelji koji nemaju gdje ostaviti djecu.
Od 18. maja avioprevoz će se moći odvijati prema preporukama evropske i svjetske organizacije i iz sagledavanja epidemiološke situacije.