Održana konferencija Brzorastuće kompanije – Kako skalirati biznis?

0
188
Broj brzorastućih kompanija u BiH raste i povećava se iz godine u godinu

Sve dok u ovoj zemlji bude jedna jedina pozitivna poslovna priča, sve dok u njoj bude poslovao jedan biznismen koji svaki dan radi za boljitak kompanije, uposlenika, sebe i, u konačnici, ove zemlje, mi ćemo stajati iza ovog projekta i on će, uz dva također velika projekta – 100 najvećih i Pouzdanost, biti okosnica našeg poslovanja i širenja pozitivne klime u društvu.
Činjenica da broj brzorastućih kompanija raste i povećava se broj njihovih zaposlenika i činjenica da upravo one ovo društvo čine boljim, daju nam pravo da sada, sa ovog mjesta, možemo reći ‘Vidimo se i dogodine’.
Ovo je poruka Emila Kučkovića, direktora Poslovnih novina i Jadranke Kuljanin, direktorice bonitetne agencije LRC BIS učesnicima konferencije ‘Brzorastuće kompanije – Kako skalirati biznis?’ koja je juče održana u Greenpark Space – Tehnološkom parku na Trebeviću.
Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica Projekta, iznijela je na otvaranju Konferencije zanimljive brojke.
“Kada smo prije šest godina počeli s ovim projektom, broj brzorastućih kompanija u BiH je bio 667. Danas ih je 2.255. Iako se čini da je to veliki broj, to je samo 6,3% od ukupnog broja firmi, a za jedan procent ih je više nego lani. Od ukupnog broja brzorastućih, 54% spada u kategoriju malih preduzeća, čiji se brzi rast smatra ključnim pokretačem konkurentnosti i zapošljavanja“, kazala je Ahmetspahić-Fočo.
Konferenciju je zvanično otvorio Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH koji je iskazao zadovoljstvo što je na ovaj način prepoznat značaj brzorastućih kompanija, te što je skrenuta pažnja javnosti na to kako treba voditi brigu o privredi BiH.
“Ovdje imamo kompanije koje su prije samo nekoliko godina imale promet od najviše 5 miliona, danas prometuju sa preko 50 miliona i što je najvažnije nastavile su kontinuitet brzog rasta. Pokazali ste da su vaše vještine, kredibilitet, znanje, poslovne veze, vaše usluge, odnosno proizvodi takvi da nastavljate brzi rast“, istakao je Egrlić.
Prisutnima se obratio i Zlatko Mijatović, ministar privrede Kantona Sarajevo, koji je istakao da Ministarstvo privrede KS želi biti partner poduzetnicima.
On je nabrojao i prioritete Programa razvoja male privrede za 2023. godinu, a to su stabilizacija poslovanja subjekata male privrede, povećanje broja subjekata male privrede, kao i broja zaposlenih u Kantonu Sarajevo. S tim u vezi, naveo je podatak da je u 2023. godini za poticaj izdvojeno 8,8 miliona KM, te da je utvrđeno nekoliko prioriteta s mjerama i programima koji će doprinijeti njihovoj realizaciji u 2023. godini. Naglasio je važnost otvaranja Centra za poduzetništvo, koji će biti generator razvoja male privrede, te aktiviranja poslovne zone Doglodi.
Na listi dobitnika priznanja Brzorastuća kompanija su kompanije iz cijele BiH, pa je današnja konferencija bila sjajna prilika da se na jednom mjestu druže i dogovaraju nove poslove kompanije iz Sarajeva, Mostara, Bijeljine, Visokog, Viteza, Tuzle, Odžaka, Tešnja, Zenice, Gračanice, Doboja, Banje Luke, Brčkog, Livna, Velike Kladuše, Posušja, Kiseljaka, Srebrenika, Lukavca…
A da se na konferenciji ne dijele samo priznanja nego stiču i nova znanja, pobrinuli su se uspješni biznismeni, sjajni govornici i briljantni predavači.
Konferenciju su i ove godine podržale institucije – od Vanjskotrgovinske komore BiH, entitetskih privrednih komora do Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, ali i brojne uspješne kompanije.