VMBiH dalo potporu gradnji dva plinovoda – južna i istočna konekcija s Hrvatskom i Srbijom

0
104
Projekt Južne interkonekcije BiH – Hrvatska

Vijeće ministara BiH danas je razmotrilo Prijedlog prednacrta sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izgradnji plinovoda ‘Južna interkonekcija BiH i RH’, zajedno s Osnovama za njegovo zaključivanje. Data je jednoglasna potpora ovom projektu.
U cilju ubrzavanja svih aktivnosti, Vijeće ministara BiH pozvalo je Vladu Federacije BiH da hitno predloži Parlamentu FBiH zakonsko rješenje za realizaciju projekta ‘Južna interkonekcija BiH i RH’.
Istodobno je utvrđen Prijedlog prednacrta međudržavnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izgradnji plinovoda ‘Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije’ na pravcu granica Republika Srbija – Bosna i Hercegovina – Bijeljina – Banja Luka – Prijedor – Novi Grad, zajedno s Osnovama za njegovo zaključivanja.
Ovo su važni strateški projekti kojima se želi osigurati više izvora snabdijevanja plinom, budući da se BiH sada snabdijeva prirodnim plinom isključivo iz jednog izvora i jednog transportnog pravca izgrađenog prije 40 godina.
Istočna i južna interkonekcija imat će ključnu ulogu za dugoročnu energetsku stabilnost BiH. Izgradnja transportnih plinovoda sukladna je preuzetim obvezama iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope.