UNDP podržava digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća: Otvoreni javni pozivi za prijave projekata

0
363
Sredstva za digitalnu podršku malih i srednjih preduzeća osigurali UNDP i Vlada FBiH

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH objavio je javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u okviru projekta DigitalBIZ.
Putem javnih poziva, UNDP će podržati preduzeća koja žele uvesti korištenje digitalnih alata i opreme sa ciljem digitalne transformacije kroz unapređenje sopstvenih procesa rada i proizvodnje, otvaranja novih poslovnih mogućnosti i tržišta, te jačanja otpornosti na rizike i vanjske utjecaje.
U konačnici, podrška malim i srednjim preduzećima kroz kombinaciju pojedinačnih mjera dovest će do učinkovitijih i potpunijih odgovora na njihove poslovne potrebe. Istovremeno ovom podrškom promovišu se napredni pristupi poslovanju malih i srednjih preduzeća, te stavlja fokus na razvoj neophodnih znanja i vještina zaposlenih s ciljem lakšeg i bržeg pristupa tržištima.
Kroz ovu podršku direktno će se povećati konkurentnost malih i srednjih preduzeća, povećati produktivnost i omogućiti brži ekonomski rast.
Više informacija o načinu prijave i kriterijima javnih poziva, dostupno je putem web stranice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH – www.undp.org ili direktno putem ovog linka.
Putem projekta DigitalBIZ, UNDP namjerava mobilizirati institucionalne partnere i druge relevantne aktere s ciljem razvoja digitalne ekonomije i usmjeravanja kompanija ka digitalnoj ekonomiji.
Također, UNDP će provesti posebne analize politika kako bi se utvrdili strukturni nedostaci i potrebe te osigurale preporuke s ciljem omogućavanja digitalnih poslovnih aktivnosti (npr. regulatorni okvir, strategije pametne specijalizacije, propisi i standardi EU, itd), na temelju potražnje, izraditi će procjene tehnološke i poslovne inovacijske infrastrukture, i srodnih mogućnosti i potreba.