Ograničiti marže naftašima i smanjiti najavljena poskupljenja u BiH

0
954
Parlament BiH podržao inicijativu Šepića o utvrđivanju maksimalnog iznosa marže naftnih distributera

Parlament BiH sinoć je usvojio inicijativu Nezavisnog bloka o utvrđivanju maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivata.
Ovom inicijativom se od Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada traži da izvrše provjere koliko iznose veleprodajne i maloprodajne marže distributera, te da se one zakonski utvrde, s ciljem da se dio poskupljenja, zbog uvođenje dodatnih akciza prebaci i na teret distrubutera i tako smanje poskupljenja krajinjim korisnicima, građanima koji koriste gorivo, prenosi agencija Patria.
– Vlast je potpuno nespremno ušla u izglasavanje i povećanje akciza, što je prouzrokovalo poskupljenja goriva i veća nego je iznos zadnjih akciza. Primjetne su zloupotrebe prilikom tih poskupljenja koja trpe naši građani. Postoje razne informacije, neke su i tokom sjednice iznošene da je iznos marže, odnosno zarade po litru goriva od 30-50 pfeninga, a neki tvrde i više. Smatramo da država mora reagirati i ovo transparentno postaviti, istražiti koliko su stvarno te marže i iznaći mogućnost da dio tereta ovih poskupljenja podnesu i oni koji najviše i zarađuju u ovim okolnostima, dakle, dostributeri nafte i naftnih derivata i tako umanjimo i spriječimo lančana poskupljenja ostalih životnih namirnica”, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH.