Okončan projekt Mostar bez mina: Doprinos razvoju turizma i ekonomije

0
213
Prigodnom svečanosti obilježen završetak projekta 'Mostar bez mina'

U Mostaru je danas obilježen završetak projekta ‘Mostar bez mina’, čime je područje južnog dijela Mostara potpuno oslobođeno od minsko-eksplozivnih sredstava. Svečanosti su prisustvovali ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, ambasador SAD u BiH Michael Murphy, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i v.d. direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Enis Horozović.
Ministrica Bošnjak tom prigodom je izjavila da unatoč postignutom napretku u razminiranju, još ima mnogo posla pred nama.
“Naša predanost potpunoj eliminaciji mina ostaje prioritet. Nastavit ćemo surađivati s partnerima iz cijelog svijeta kako bismo osigurali dodatna sredstva i resurse potrebne za daljnje razminiranje. Naš cilj je da ne samo Mostar, već i svaki kutak naše zemlje bude slobodan od ove smrtonosne prijetnje”, rekla je Bošnjak.
Projekat ‘Mostar bez mina’ finansirale su Sjedinjene Američke Države, implementiran je putem Međunarodnog fonda za poboljšanje sigurnosti ljudi (ITF), a realizirao ga je Centar za obuku pasa (MDDC). Izvršeno je razminiranje područja Hodbina, Malo Polje i Bačevići.
Ministrica Bošnjak posebno je naglasila značaj provedenog projekta za ekonomski prosperitet, oživljavanje turizma i razvoj lokalnih zajednica. Južni dio Mostara, gdje se većina sumnjive površine nalazila, u blizini vrela rijeke Bunice, turistički je veoma popularno i posjećeno mjesto. Istovremeno, to je stočarski i poljoprivredni kraj te lovno područje.
Na svečanosti povodom završetka projekta ‘Mostar bez mina’, ocijenjeno je da je ovo izuzetan primjer kako dobra suradnja uz sudjelovanje donatora mogu donijeti trajne promjene u sigurnosti i razvoju lokalnih zajednica, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.