Odobren izvoz jaja iz BiH u Evropsku uniju

0
674
Prodajne cijene mesa peradi i jaja su niže od troškova proizvodnje, peradarskom sektoru prijete gubici

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz jaja za preradu na tržište Evropske unije, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uslove uvoza Evropska komisija dala je ‘zeleno svjetlo’ za počatak izvoza i ove vrste hrane iz naše zemlje u EU.
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ističe da je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za bh. peradarastvo ali i cijelu prehrambenu industriju.
“Nakon naših višemjesečnih priprema uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Evropske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju, ne samo jaja nego i cijele prehrambene industrije. Do sada se u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz BiH. Ovim smo i taj problem otklonili i proizvođači kompozitnih proizvoda kao što su tjestenine, pekarski proizvodi i sličn, sada mogu nesmetano izvoziti”, izjavio je ministar Šarović.
Konačno stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu, na tržište Evropske unije, uslijediće u narednim sedmicama.
Nakon dobijanja dozvole za izvoz jaja za preradu planirano je i upućivanje zahtjeva za dobijanje dozvole za izvoz konzumnih jaja, a preduslov je odobrenje plana kontrole salmonele. Odobrenje izvoza konzumnih jaja takođe se očekuje do jeseni.