Općina Centar gradi Pješačku zonu – Sarajevski ćilim

0
1442
Duž Velikog parka se gradi 'Pješačka zona-Sarajevski ćilim'

Danas je u velikoj sali sarajevske Općine Centar održana prezentacija idejnog projekta pod nazivom ‘Pješačka zona-Sarajevski ćilim’. Idejni projekt budućeg izgleda šetnice u Velikom i Malom parku je, na inicijativu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića, uradio arhitektonski Studio ‘ZEC’.
Projekt je prezentirao arhitekt Amir Vuk Zec, koji u svojoj bogatoj karijeri ima čitav niz prepoznatljivih projekata. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Općine Centar, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo…

Nova šetnica u Općini Centar dobit će potpuno novi i moderniji izgled

Tom prilikom rečeno je da će na prostoru od današnje popularne ‘Hippy klupe’, gdje se nalazi i istoimeni ugostiteljski objekat, kroz cijeli Veliki park preko Malog parka do Alipašine ulice, odnosno do takozvanog Higijenskog zavoda (Zavod za javno zdravstvo FBiH) šetnica dobiti potpuno novi izgled.
Centralno mjesto u novoj šetnici Velikog parka će zauzimati Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Kombinacijom raznih vrsta kamenih ploča i zelenila, duž šetnice, dobit će se efekat ‘Sarajevskog ćilima’. Planirana je ugradnja vodilica za slijepe osobe, te izgradnja javnog toaleta. Duž nove šetnice od najmodernijih materijala moguće je napraviti i umjetničke instalacije čija će praktična strana biti korištena za odmor šetača. U Malom parku bi, osim modernog rješenja tramvajske stanice, bilo moguća i izgradnja paviljona.

Projekt ‘Pješačka zona-Sarajevski ćilim’ prezentirao je arhitekt Amir Vuk Zec

Nakon prezentacije općinski načelnik Nedžad Ajnadžić kazao je da je Općina Centar već pokrenula proceduru kako bi ovaj projekat što prije postao operativan.
“Mi ćemo odmah pripremiti elemente i raspisati javni poziv za odabir firme za izradu projekta obnove ove šetnice. Ovo nije prvi projekat obnove trga ili pješačke zone kojeg mi realizujemo. Već smo završili projekte poput Pozorišnog trga – Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, Trg kulture-Jurislav Korenić, te smo uredili Trg Prvog korpusa Armije RBiH, uradili smo Park svjetlosti, te kroz parkove Safet Isović i Kemal Monteno ovih dana započinjemo sa uređenjem pješačkih staza. Imamo namjeru napraviti najveći park u gradu, a možda i u državi površine od 500 dunuma gdje će kao dio ovog parka biti i golf igralište međunarodnog karaktera, za šta smo usvojili regulacioni plan. Ovdje bih sugerisao da, ako je to arhitektonskim rješenjem moguće, novoobnovljenu šetnicu i spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva uvežemo sa Memorijalnom sobom ubijene djece opkoljenog Sarajeva, koja će biti smještena u prostorijama koje im je ustupila Općina Centar u objektu u Ulici Džidžikovac u neposrednoj blizini ovog parka”, kazao je Ajnadžić.
U ovogodišnjem budžetu Općine Centar Sarajevo za realizaciju prve faze projekta uređenja šetnice duž Velikog i Malog parka je obezbijeđen iznos od milion KM.