Općine Ilidža i Vogošća objavile javne pozive za finansiranje dijela minimalne plate

0
1447
Općina Ilidža: Rok za dostavljanje prijava je deset dana od dana objave javnog poziva

Iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo obavještavaju zainteresirana fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost sa području Općine Ilidža da je ova općine objavila javni poziv za dodjelu sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plate u FBiH za april ove godine.
Ranije je objavu javnog poziva provela i Općina Vogošća, ali oni i za april i za maj 2020. godine.
I ovi pozivi su rezultat prethodno potpisanog Sporazuma o provođenju Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo izazvanih koronavirusom (Covid-19), između ovih općina i Vlade KS. Na ovaj način i ove dvije općine će realizovati zajednički dogovorenu mjeru, kojom su preuzele obavezu isplate dijela plate za navedena fizička lica, čije sjedište djelatnosti je na teritoriji navedenih općina.
Podsjećaju sva fizička lica koja ispunjavaju uslove iz javnih poziva, i čiji je pad prometa preko 70 posto, da imaju pravo na finansijska sredstva u iznosu od 406 KM, dok oni kojima je pad prometa između 40 i 70 posto imaju pravo na 203 KM po uposlenom. Također napominju i one koji poreske obaveze plaćaju paušalno da im je obezbijeđena plata od 203 KM po uposlenom za pomenute mjesece.

Linkovi za javne pozive iz općina Ilidža i Vogošća su: https://www.opcinailidza.ba/news/default/javni-poziv-za-dodjelu-sredstava-za-finansiranje-dijela-minimalne-mjesecne-neto-place-za-april-2020

http://vogosca.ba/javni-poziv-za-dodjelu-sredstava-za-finansiranje-dijela-minimalne-mjesecne-neto-place-u-fbih-za-mjesec-april-i-maj-2020-godine/

Iz ovog ministarstva također je saopćeno da su danas u općinama Novi Grad i Hadžići krenuli sa automatskom obradom prispjelih prijava na ranije raspisane javne pozive. “Uspješno im je instalirana aplikacija za obradu podataka, koju je kreirao i implementirao Zavod za informatiku i statistiku KS. Tokom sljedeće sedmice sve općine će imati instaliranu ovu aplikaciju, jer se uz pomoć nje obrađuju podaci potpuno automatski, a što doprinosi brzini obrade i tačnosti podataka temeljenih na bazi podataka Porezne uprave Federacije BiH. S druge strane, olakšano je podnosiocima prijava, koji su trebali dostaviti minimalno potrebnu dokumentaciju, to jeste samo propisane obrasce”, objašnjavaju iz ovog resornog ministarstva.
Sve ove aktivnosti su rezultat uspješne saradnje Ministarstva privrede, općina u KS, Porezne uprave Federacije BiH, Zavoda za informatiku i statistiku KS, Ekonomskog instituta iz Sarajeva te Privredne komore KS. Do sada je ovu vrstu javnog poziva objavilo šest općina u KS, i to: Novi Grad, Hadžići, Trnovo, Ilijaš, Vogošća i Ilidža.