Općina Novi Grad Sarajevo optužila Vladu FBiH da želi uništiti preduzeće Zrak

Općina Novi Grad poručuje da neće dozvoliti gašenje preduzeća Zrak sa tradicijom dužom od 70 godina

0
676
Privredno društvo Zrak d.d. Sarajevo - u stečaju

Vlada Federacije BiH pokušava na svaki način da uništi i ugasi firmu ‘Zrak’, jedinu firmu namjenske industrije na prostoru općine Novi Grad Sarajevo sa tradicijom dužom od 70 godina poslovanja, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo navodeći da neće dozvoliti gašenje ovog preduzeća.
Iz Općine Novi Grad navode da je zbog inertnog odnosa Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH, koje upravlja ovim sektorom, dovedeno do pred gašenje nekadašnjeg giganta najmenske industrije.
“Ni nakon brojnih sastanaka i inicijativa u nastojanju da se ovoj firmi pomogne, navedeno Ministarstvo nije učinilo ni jedan od dogovorenih koraka, a iza svega toga stoji plan da se firma ugasi kako bi se zemljište raspordalo istoj grupi mešetara koja je uništila Fabriku duhana Sarajevo, a koja je putem privatizacijskih fondova otkupila 49% vlasništva u firmi Zrak”, saopćeno je iz sarajevske Općine Novi Grad.
Dalje se navodi da je Vlada imenovala novog vršioca dužnosti direktora, te je nova uprava pokrenula aktivnosti da se dođe do novih poslova, a u zadnjih 15 – 20 dana dešava se to da u firmu dolaze narudžbe i postoje pozitivni pomaci u mogućnostima poslovanja, ali nažalost firma je blokirana zbog neadekvatnog reagovanja Ministarstva i nepostupanja ni po čemu što je ranije dogovoreno.
“Na sastanku održanom prije mjesec u zgradi Vlade FBiH, kojem su prisustvovali načelnici općina Novi Grad Sarajevo i Hadžići Semir Efendić i Hamdo Ejubović, te Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH i Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH, dogovoreno je da će Vlada razmotriti mogućnost da se općinama prepustiti dio upravljanja nad tim firmama, obzirom na to, kako su tada rekli, da Vlada zbog svojih poslova nema vremena da se na adekvatan način bavi time.
Općina Novi Grad Sarajevo je bila spremna ući u problem rješevanja pitanja Zraka na bilo koji način, pa i kroz upravljačku strukturu i vlasništvo. Međutim, iako je to bilo dogovoreno na posljednjem sastanku održanom u zgradi Vlade FBiH, stvari se odvijaju u drugom pravcu te je Ministarstvo poslalo dopis kojim pokušava da firmu Zrak premjesti u Hadžiće, da ga spaja sa Tehničko-remontnim zavodom (TRZ)”, navode iz Općine Novi Grad.
U saopćenju, Općina Novi Grad Sarajevo navodi da neće dozvoliti gašenje ove najveće firme namjenske industrije sa tradicijom dužom od 70 godina te da će na svaki način spriječiti Ministarstvo u njegovoj namjeri da ugasi firmu Zrak.