Općina Tešanj lani dobila 2,4 miliona KM poticaja za poljoprivredu

0
1193
Ministar Dedić u razgovoru sa načelnikom Općine Tešanj Huskićem i ministrom u Vladi ZDK Smajićem

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je održao sastanak sa načelnikom Općine Tešanj Suadom Huskićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona Himzom Smajićem.
Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o investicijskim projektima koje realizuje Općina Tešanj u okviru Projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda koje općine u FBiH provode u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uz pomoć kreditnih sredstava Evropske investicijske banke (EIB) i donatorskih sredstava Evropske unije, te drugih bilateralnih donatora, kao što je Švedska razvojna agencija SIDA.
Ukupna vrijednost ovog projekta u Općini Tešanj iznosi 11,5 miliona KM, a investicije obuhvaćaju izgradnju i obnovu vodovodne i kanalizacione mreže.
“Općina Tešanj je svijetli primjer da se radom i zalaganjem može uspješno razviti privreda na lokalnom nivou te iskoristiti komparativne prednosti BiH. Tešanj je dokaz da se u lokalnim zajednicama ljudi mogu ostvariti kao privrednici i živjeti od svoga rada u svome gradu i okruženju i biti pokretači razvoja države,” izjavio je ministar Dedić, dodajući da Općina Tešanj prednjači i u poljoprivrednoj proizvodnji, ostvarivši u 2017. godini blizu 2,4 miliona KM poticaja.
Na sastanku je također razgovarano o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, te pri čemu je načelnik Huskić istakao potrebu uklanjanja određenih nedoumica i prepreka kod postupka izdavanja građevinskih dozvola, što se posebno odražava na privredni razvoj lokalnih zajednica kao što je Tešanj.
Ministar Dedić je izvijestio prisutne da su u toku izmjene i dopune navedenog Zakona upravo u pravcu uklanjanja postojećih nedostataka i pojednostavljivanja administrativnih procedura, a sve u cilju stvaranja boljeg zakonskog okvira koji će omogućiti i potaći stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje i razvoja poduzetništva.