Mercedes-Benz je najvrjedniji automobilski brend u svijetu

0
5197
Njemački Mercedes-Benz potisnuo je Toyotu na drugu poziciju, dok je treći BMW (Izvor: Brand Finance)

Mercedes-Benz je potisnuo Toyotu i BMW, na drugu odnosno treću poziciju, i postao najvrijedniji automobilski brend u svijetu, navodi se u najnovijem izvještaju koji je objavio Brand Finance.
Vrijednost njemačkog proizvođača luksuznih automobila na godišnjem nivou porasla je za 24 posto i sada iznosi 43,9 milijardi dolara. Na porast vrijednosti marke Mercedes-Benz je u velikoj mjeri uticao skok prihoda od prodaje vozila, imajući u vidu da je Mercedes u 2017. isporučio 2,3 miliona automobila ili za 9,9 posto više nego godinu ranije.
Prema navodima Brand Finance-a, prošlogodišnja najvrijednija automobilska marka – japanska Toyota, zabilježila je pad vrijednosti za šest posto, na 43,7 milijardi dolara. Toyota se suočava sa prodajnim poteškoćama, uglavnom zbog slabije pozicije u Kini, pošto su potrošači na tom tržištu više preferirali brendove poput njemačkog Mercedesa.
Na trećem mjestu je BMW čija je vrijednost (i pored 6% rasta) procijenjena na 41,8 milijardi američkih dolara.
Ipak, Toyota i BMW su uložili dosta truda da unaprijede tradicionalni motor sa unutrašnjim sagorijevanjem kao kamen temeljac svojih brendova. Toyota Prius i BMW-ova električna vozila i3 i i8 imaju veoma prepoznatljiv stil.
Na četvrtom mjestu (kao i lani) rang-liste koje je objavio Brand Finance je njemački Volkswagen čija je vrijednost na godišnjem nivou porasla 35 posto i koja iznosi 33,7 milijardi dolara.
Inače, Volkswagen Group, sa 75,8 milijardi dolara, ima najvrjedniji portfelj automobila u svijetu.
Među Top 5 najvrijednih auto-brendova je japanska Honda, koja je u odnosu na godinu ranije popravila svoju poziciju za dva mjesta. Vrijednost Honde porasla je za 4 posto, na 22,1 milijardu američkih dolara.
Među 10 najvrijednijih auto-brendova nalaze se još Nissan (19,4 milijardi dolara), Porsche (19,1 mlrd USD), Ford (17,3 mlrd USD), Audi (15 mlrd USD) i Chevrolet (12,8 mlrd USD).
Inovator električnih vozila, Tesla (rast za 106%, na 5,7 milijardi dolara) zabilježio je izuzetno jak rast brenda u protekloj godini i popravio je svoju poziciju sa 30. na 19. mjesto među globalnim automobilskim markama. Međutim, postoje sumnje da li Tesla ima proizvodnu sposobnost u kratkom roku kako bi zadovoljila potražnju potrošača u smislu obima i kvaliteta kako bi se podudarala sa očekivanjima brenda koje su stvorili.

Kompletnu listu 100 najvrijednijih marki automobila pogledajte ovdje