Projekt podrške zapošljavanju u BiH: Posao za 23.000 osoba

0
869
Drljača i Salinas predstavili Projekt podrške zapošljavanju u BiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i šef ureda Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas danas su u Sarajevu predstavili Projekt podrške zapošljavanju u BiH, koji će trajati četiri godine i u kojem se očekuje zapošljavanje oko 23.000 osoba i to mladih, dugoročno nezaposlenih, osoba s niskim kvalifikacijama, osoba u dobi od 40 godina i više, te socijalno ugroženih osoba.
U svim ovim kategorijama značajnim se, kako kaže Drljača, smatra zapošljavanje žena s ciljem da se generalno podigne nivo njihovog zapošljavanja.
Učešće Svjetske banke iznosi 50 milion eura, od čega 29 miliona eura pripada Federaciji BiH.
“Također, iz budžeta putem Federalnog zavoda za zapošljavanje učešće Federacije bit će oko 50 miliona KM za četiri godine”, dodao je Drljača.
Šef ureda Svjetske banke Salinas naglasio je da Projekt podrške zapošljavanju rješava jedan od najbitnijih ciljeva u BiH, a to je otvaranje novih radnih mjesta.
“Putem ovog projekta počinje novi model angažmana Svjetske banke u BiH. U ovom projektu radimo s Vladom FBiH na ostvarivanju veoma specifičnih rezultata koji su unaprijed dogovoreni. Finansijska pomoć će biti pružena tek nakon što rezultati budu ostvareni, odnosno kompenzirat će ono što je potrošeno na ostvarivanje rezultata”, rekao je Salinas.