Orbico preuzeo rumunski Interbrands Marketing and Distribution

0
1747
Branko Roglić, vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Orbica

Orbico Grupa, vodeći evropski distributer robe široke potrošnje, novi je većinski vlasnik rumunske kompanije Interbrands Marketing and Distribution, saopćeno je iz Orbica.
Ugovor o kupovini udjela u rumunskoj distribucijskoj kompaniji Orbico je potpisao s Holsonom, firmom registriranom na Kipru, članicom Sarkis Group Internationala. Proces preuzimanja radit će se u nekoliko faza, pri čemu bi Orbico, za najviše tri mjeseca trebao postati vlasnik 60 posto Interbrandsa, a ostatak rumunske kompanije u njegovu bi se vlasništvu trebao naći u roku od najviše tri godine, piše Jutarnji list.
Vrijednost ovog preuzimanja u Orbicu zasad ne žele otkrivati. Ističu da ugovor još moraju odobriti agencije za zaštitu tržišnog natjecanja u nekoliko zemalja.
Preuzimanje Interbrandsa, rekao je Jutarnjem listu Branko Roglić, vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Orbica, logičan je poslovni potez, na kojem rade već mjesecima.
Interbrands je osnovan 1993. godine, a sjedište kompanije je u Bukureštu. Prihodi te rumunske firme lani su, prema podacima koje je objavio Orbico, iznosili oko 200 miliona eura, a EBITDA oko 10 miliona eura. Na rumunskom distribucijskom tržištu Interbrandsov je udio oko osam posto, pokazuju podaci koje je objavila ta kompanija.
Osim u Hrvatskoj, Poljskoj i Rumuniji, Orbico posluje u još 17 zemalja – Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Albaniji, Makedoniji, Bugarskoj, Moldaviji, Ukrajini, Bjelorusiji i Rusiji, kao i u Njemačkoj i Austriji.
Ukupni prihodi Grupe lani su, prema podacima iz Orbica, iznosili više od dvije milijarde eura uz dobit prije oporezivanja od oko 25 miliona eura. Orbico distribuira brojne robne marke iz segmenta prehrane, kozmetike i osobne njege, kao i robe za kućanstva, te igračaka, farmaceutike i tehnike.