Prihodi Samsunga pali 4 posto, rast dobiti usporen

0
1038
Samsung Electronics zabilježio veliki rast dobiti u četvrtom tromjesečju 2020.

Samsung Electronics ostvario je u proteklom tromjesečju prihode od 52 milijarde dolara, 4 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu je dobit kompanije porasla sporije nego što se očekivalo.
Prema poslovnom izvještaju dobit tog južnokorejskog tehnološkog diva dosegnula je u proteklom kvartalu 9,8 milijardi dolara, 2 posto više nego godinu dana prije. Operativna dobit porasla je za 6 posto, na 13,3 milijarde dolara.
Samsung je tokom 2017. godine ostvarivao snažan rast zarade, zahvaljujući ponajviše snažnom rastu prodaje memorijskih čipova.
U proteklom tromjesečju segment proizvodnje poluvodiča ostvario je 10,4 milijarde dolara operativne dobiti, gotovo 80 posto ukupne operativne dobiti.
S druge strane, kvartalna dobit od pametnih telefona u proteklom tromjesečju pala jer je pala prodaja Galaxy S9, kao i drugih modela pametnih telefona, dok su troškovi marketinga povećani, prenosi Hina.
Tako je dobit tog segmenta iznosila oko 2,4 milijarde dolara, što je 34 posto manje nego godinu dana prije. To je najveći pad dobiti tog segmenta od prvog tromjesečja prošle godine.
Nakon objave poslovnih rezultata, cijena dionice tog tehnološkog diva pala je danas na južnokorejskoj berzi oko pola posto.