Osmanović-Akdag: Poboljšati saradnje BiH i Turske u zdravstvu

0
981
Adil Osmanović i Redžep Akdag (L) razgovarali o saradnji BiH i Turske o saradnji u zdravstvu i socijalnoj zaštiti

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i zamjenik premijera Republike Turske Redžep Akdag razgovarali su danas u Sarajevu o saradnji dvije zemlje u oblastima u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova, s posebnim akcentom na saradnju u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.
Ministar Osmanović podsjetio je da je Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Turske o saradnji u oblasti zdravstva potpisan 2010. godine i na snazi je još pet godina. Sporazumom je predviđeno uspostavljanje Zajedničke radne komsije, te je ministar predložio intenziviranje aktivnosti na uspostavljanju komisije i realizaciji odredbi Sporazuma. Inicirao je i posjetu ministra zdravlja Turske našoj zemlji kako bi se dogovorile aktivnosti u vezi sa implementacijom Sporazuma.
Osmanović je informisao zamjenika premijera Turske Redžepa Akdaga da su Federalno ministarstvo zdravstva i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dostavili konkretan zatjev za zaključivanje međunarodnog ugovora sa Turskom, u cilju osiguravanja mogućnosti liječenja pacijenata iz BiH i transplantacije organa u Acibadem International Hospital u Turskoj. Izrazio je očekivanje da će turska strana izaći u susret ovoj inicijativi, te rekao da je Ministarstvo civilnih poslova spremno da svojim kapacitetima pomogne u uspostavljanju ovog vida saradnje.
Na sastanku je razgovarano i o saradnji u oblasti rada i socijalne zaštite. Konstatovano je da je potrebno razgovarati o inicijativi za potpisivanjem novog sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Turske, kao i o zapošljavanju državljana BiH u Turskoj i obratno.
Sastanku u Sarajevu prisustvovao je i ambasador Turske u BiH Haldun Koc, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.