Osmanović zbog Pelješkog mosta traži pokretanje međunarodnog spora radi zaštite prava BiH na moru

0
629
Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH

U skladu sa svojim nadležnostima ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović danas je uputio inicijativu prema Pravobranilaštvu BiH da pokrene pravne procedure zaštite interesa Bosne i Hercegovine koji joj pripadaju kao pomorskoj državi, potpisnici UNCLOS-a.
U saopćenju iz kabineta ministra Osmanovića navodi se da je Pravobranilaštvo BiH, kao i sve nadležne bh. institucije dužno da brani interese Bosne i Hercegovine, te da koriste sva pravna sredstva u očuvanju i zaštiti tih interesa.
“Ovim putem javno pozivam rukovodstvo Pravobranilaštva BiH da savjesno ocjeni sve predočene informacije i dokaze, te na bazi stručne ocjene pod hitno pokrene pravne procedure kod nadležnih međunarodnih sudova, koje će voditi zaustavljanju izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje naše morske granice sa Republikom Hrvatskom i utvrđivanje koridora za slobodan pristup otvorenom moru, kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora“, saopćeno je iz kabineta ministra Osmanovića.
Dalje se navodi da na ove pravne procedure Pravobranilaštvo BiH obavezuje ne samo postupanje po službenoj dužnosti, već ga na to obavezuju i ranije relevantne odluke Predsjedništva BiH kao i Deklaracija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o Pelješkom mostu od 13. septembra 2017. godine.
“U skladu sa ovom inicijativom su i ranije izjave najviših zvaničnika Republike Hrvatske kojima su zagovarali da sve sporove sa susjednim državama u vezi sa državnim granicama trebaju rješavati stalna pravosudna međunarodna tijela. Nadam se da će naše pokretanje postupka mirenja kod Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu ići u pravcu rješenja pitanja koja dugo vremena opterećuju bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske“, navodi se u saopćenju iz kabineta ministra Osmanovića.
Dalje se navodi da pokretanje pravnog postupka zaštite interesa BiH predstavlja i ispunjenje preporuka Evropske Komisije da Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska riješe pitanje utvrđivanja svojih granica u skladu sa međunarodnim pravom.
Ministar Osmanović je uputio poziv svim relevantnim državnim institucijama, stručnjacima i akademskoj zajednici te javnost da zajednički podrže aktivnosti nadležnih institucija na očuvanju i zaštiti prava i interesa BiH na moru na način da svatko unutar svojih kompetencija stane u odbranu onoga što je neupitno pravo i interes države Bosne i Hercegovine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here