Osnažiti konkurentnost privrede Tuzlanskog kantona

0
1175
Amer Bukvić rekao je da BBI banka već osam godina djeluje u Tuzlanskom kantonu kao podrška razvoju privrede

BBI banka i BBI VIP Business Club u saradnji sa Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH, Kantonalnom privrednom komorom Tuzla i Udruženjem poslodavaca Tuzlanskog kantona danas su u Tuzli organizirali okrugli stol o temi ‘Kako povećati konkurentnost privrede Tuzlanskog kantona’.
Učešće na okruglom stolu uzelo je oko stotinjak vodećih privrednika sa područja ove regije.
Cilj skupa, namijenjenog privrednicima tuzlanske regije bio je definiranje prioritetnih sektora privrede Tuzlanskog kantona za promociju prema inostranim partnerima, razmjena iskustava u pronalaženju tržišta, te pružanje ključnih smjernica kako unaprijediti i povećati konkurentnost domaćih proizvoda i usluga.
Najavljujući okrugli stol, predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić istakao je da ova banka već osam godina djeluje na ovom području kao podrška razvoju privrede.
“BBI banka u svojim strateškim planovima ima za cilj razvoj privrede BiH, i samo u posljednje tri godine, putem BBI poslovnica u Tuzli, Gradačcu, Gračanici, Srebreniku, Kalesiji i Živinicama, investirali smo 120 miliona KM. Naša opredjeljenost je i dalje da budemo katalizator razvoja domaće privrede, stoga već devetu godinu zaredom organiziramo Sarajevo Busines Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju kako bismo dinamizirali poslovne aktivnosti u našoj zemlji”, kazao je Bukvić.
On je istakao da je Sarajevo Business Forum odlična platforma za ekonomsko uvezivanje regiona za nastup na trećim tržištima, što je šansa za BiH da pokrene privredu, a domaći proizvođači tržišta.
Predsjednik Udruženja poslodavaca Tuzlanskog kantona Ramiz Karić prezentirao je potencijale i mogućnosti razvoja ove regije.
“Ovaj kanton jedan je od industrijski najjačih kantona. Imamo velike potencijale za razvoj u oblasti drvnoprerađivačke, metalske i hemijske industrije. Veliku šansu za razvoj imamo i u oblasti turizma”, kazao je Karić.
Privrednicima je predstavljena i nova on-line platforma u okviru Sarajevo Business Foruma koja ima za cilj predstavljanje profila i projekata kompanija, kao i dogovaranje B2B sastanaka.
Okrugli stol jedan je u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji cilj je jačanje cjelokupne bh. privrede i konkurentnosti domaćših proizvoda na inozemnim tržištima.
Svoje uspješne priče ovom prilikom predstavile su kompanije HMM Furniture i njen direktor Miralem Bistrić kao i kompanija Intral i njen direktor Alija Šehović, čiji se proizvodi izvoze širom svijeta.
Naredni okrugli stol održat će se 22. februara u Brčkom.