Otvaranje stečajnog postupka u bugojanskom Binasu

0
1332
Vlada FBiH saglasna za otvaranje stečajnog postupka nad bugojanskim Binasom

Vlada FBiH je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Općinskog suda u Travniku za davanje Prethodne saglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad privrednim društvom Binas d.d. Bugojno.
Kako je navedeno, Vlada u cijelosti podržava dosadašnje odluke Općinskog suda u Travniku o odbijanju prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad privrednim društvima namjenske industrije zbog nepostojanja pravnog interesa predlagatelja, dok se stečajni dužnik nalazi u postupku finansijske konsolidacije, a ne zbog uskraćivanja saglasnosti federalnog ministra energije.
Vlada je zadužila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije da današnji zaključak dostavi Općinskom sudu u Travniku, te da u svom aktu obavijesti Sud da je Vlada donijela Uredbu o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH kojom je rok za finansijsku konsolidaciju produžen do 10.7.2019. godine, te da ova Uredba u cijelosti zamjenjuje Zakon do stupanja na snagu Zakona o izmjeni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.