Otvarenje bihaćkog aerodroma tek 2026. godine

Do sada je aerodrom Bihać izgradio probnu pistu, dionicu od 300 metara od planirane 1.800 metara piste, kao i pristupne puteve do aerodromskog kompleksa

0
329
Bihaćki aerodrom bi mogao biti u funkciji za tri do četiri godine

Razvoj aerodroma u Bihaću na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine napreduje sa građevinskim radovima. Do sada je aerodrom Bihać izgradio probnu pistu, dionicu od 300 metara od planirane 1.800 metara piste, kao i pristupne puteve do aerodromskog kompleksa.
“Da bi se omogućio nastavak izgradnje piste na budućem aerodromu, potrebno je vlasnicima 132 eksproprisane zemljišne parcele nadoknaditi po cijeni od devet do deset eura po kvadratnom metru zemljišta, ovisno o njegovom kvalitetu”, rekao je direktor JP Aerodrom Bihać Anel Hadžić.
Vlada Federacije BiH do sada je osigurala 2,5 miliona eura od potrebnih 10,2 miliona eura za obeštećenje zemljoposjednika.
Prema riječima Hadžića, trenutno je u toku izrada master plana aerodroma, koji bi konačno trebao odrediti tempo budućih građevinskih radova, kao i rokove.
“U ove aktivnosti učestvovaće različite državne institucije i odeljenja, kako bi se planirala pravovremena nabavka neophodne opreme. Prema postojećim planovima, a ukoliko ne bude nepredviđenih poteškoća, aerodrom bi mogao biti u funkciji za tri do četiri godine”, rekao je Hadžić.
Dodao je da ovaj projekat ima veliki značaj kada je u pitanju povezivanje Unsko-sanskog kantona sa ostatkom zemlje, ali će djelovati i kao katalizator ekonomskog razvoja Bihaća i cijelog kantona. Aerodrom će značajno doprinijeti razvoju turizma i povećati broj posjetilaca Nacionalnog parka Una i drugih turističkih atrakcija na tom području.
Cijeli projekat aerodroma Bihać podrazumijeva izgradnju terminalne zgrade, piste i kontrolnog tornja. Međutim, nedostatak finansijskih sredstava mogao bi se pokazati kao problem i u budućnosti bi mogao biti potreban privatni investitor, piše portal Ex-Yu Aviation.
Vlada FBiH je do sada uložila nekoliko miliona eura u projekt svake godine, dok je Aerodrom već obezbijedio razne dozvole, uključujući i ekološku.
Bihać se nalazi u blizini hrvatske granice i osmi je po veličini grad u zemlji. Bosna i Hercegovina se trenutno može pohvaliti sa četiri međunarodna komercijalna aerodroma – Sarajevom, Tuzlom, Banja Lukom i Mostarom. Ukupno su opsluživali 1.907.895 putnika u periodu januar-oktobar.