Kina: Otvoren najduži most na svijetu, koštao čak 20 milijardi dolara

0
1266
Kamere i srčani monitori nadgledat će vozače na mostu Hong Kong-Zhuhai-Macau u Hong Kongu

Najduži most na svijetu, koji povezuje Hong Kong i Makao i kontinentalnu Kinu, svečano je otvoren na ceremoniji u Zhuhaiu kojoj su prisustvovali predsjednik Kine Xi Jinping i izvršni direktor Hong Konga Carrie Lam.
Most Hong Kong-Zhuhai-Macau će za promet biti otvoren u srijedu, a koštao je čak 20 milijardi dolara. U toj infrastrukturi dugoj 55 km izmjenjuju se dug cestovni most koji vijuga iznad voda delte Biserne rijeke i podmorski tunel.
Iako je most cilj da se autonomni regioni Hong Konga i Makao približe Kini, on će biti dostupan samo odabranim pojedincima, piše Guardian.
Ljudima iz Hong Konga će biti potrebne posebne dozvole za vožnju preko mosta. Postoje izveštaji da će dugoročne dozvole za prelazak iz Hong Konga u Žuaj biti odobrene ljudima koji ispunjavaju stroge kriterijume, kao što su plaćanje značajnih poreza u Kini, doniranje velikih novčanih sredstava dobrovoljnim dobrima u južnoj kineskoj provinciji Guangdong ili onima koji su članovi jedne od nekoliko političkih organizacija. Drugi mogu preuzeti privatni shuttle bus. Na mostu nema javnog prevoza.
Mediji u Hong Kongu takođe javljaju da će kamere pratiti vozače dok pređu most. Imat će i nadzor krvnog pritiska radi opasnosti od srčanog udara, a informacije s monitora biće proslijeđivane u kontrolni centar mosta.
Što se tiče ovog mosta interesantno je i to što u Hong Kongu i Makaou vozači voze lijevom trakom, a u cijeloj Kini vozači voze desnom stranom.
Pošto se most smatra kineskom teritorijom na cijeloj teritoriji, vozači će morati da voze desnom stranom na dužinu prelaska, a vozači iz Hong Konga će takođe morati da ‘poštuju zakone i propise kopna’ dok su na njemu.
Most je dio kampanje povezivanja Hong Konga i Makao (posebni administrativni regioni koji imaju vlastite vlade, pravne sisteme i politike) sa 11 kineskih gradova kako bi se formirala regija visoke tehnologije koja će biti konkurentna Silicijskoj dolini. To je drugi veliki infrastrukturni projekat vezan za Hong Kong u kontinentalnoj Kini koji će započeti za nekoliko sedmica nakon otvaranja željezničke veze za brzu vožnju prošlog mjeseca.