Otvoren SHF: Globalno tržište halal hrane do 2023. moglo bi preći 3 triliona dolara

0
856
U Centru Skenderija svečano otvoren mameđunarodni sajam halal industrije - Sarajevo Halal Fair

U sarajevskoj Skenderiji danas je svečano otvoren trodnevni međunarodni sajam halal industrije, Sarajevo Halal Fair (SHF), koji se održava od 27. do 29. septembra, a na sajmu učestvuje 91 izlagač iz 14 zemalja.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na otvaranju Sarajevo halal sajma istakao da SHF daje novu dimenziju Sarajevu i Bosni i Hercegovini.
“Sarajevo halal sajam vidim, ne samo kao promotora aktivnosti usmjerenih ka jačanju bh. ekonomije i na kontinuiranom povezivanju privrednika, nego i kao jednu od vrlo perspektivnih strateških poveznica privrede cjelokupnog regiona“, istakao je Zvizdić.
Ponovo je istakao uspješne ostvarene rezultate u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH, koji potvrđuju kontinuiran i pozitivan ekonomski rast u našoj zemlji, kao i povećanje nivoa konkurentnosti bh. proizvoda i ekonomije.
“Rast GDP je u 2017. bio iznad 3 posto i taj trend se nastavio i u 2018. godini, obim vanskotrgovinske razmjene BiH se u 2017. prvi put približio iznosu od 30 milijardi KM, rast izvoza kao ključnog indikatora privrednog razvoja je bio među najvećim u regionu i iznosio je 17,5 posto. BiH je u osam mjeseci ove godine ostvarila rast izvoza za 10,8 posto veći nego u istom period prošle godine“, rekao je Zvizdić te dodao da je BiH najznačajniji partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni EU u koju izvozimo preko 72 posto proizvoda.
Dodao je da je BiH u 2017. godini imala 800 miliona KM stranih ulaganja, što je porast od 38 posto u odnosu na godinu ranije, te da se taj trend rasta nastavlja i u ovoj godini.
U kontekstu pozitivnih ekonomskih rezultata, Zvizidić je istakao da i ovaj sajam vidi kao odličnu priliku za nove investicije, jer tržište halal proizvoda ima veliki potencijal u BiH ali i u svijetu.
“Tržište islamskog svijeta je veliko, govorimo o populaciji od oko 1,8 milijardi stanovnika, što čini oko 24 posto svjetske populacije. Ukupno tržište halal proizvoda je u 2016. godini iznosilo oko 5,73 triliona dolara. Pretpostavlja se da je ukupna veličina globalnog tržišta samo halal hrane dostigla vrijednost od 1,4 triliona dolara u 2017. godini. Očekuje se da će globalno tržište halal hrane do 2023. preći 3 triliona dolara. To je veliko tržište i za to tržište proizvođači su sve više zainteresovani i mi moramo biti dio takvih procesa. Zbog toga mi je drago da u BiH postoji više od 85 kompanija koje imaju halal certifikat, dok ih u regiji ima nešto više od 120, s više od 4.500 proizvoda i usluga“, rekao je Zvizdić.
Reisu-l-ulema Islamske zajdenice u BiH Husein ef. Kavazović istakao je da halal poslovanje podrazumijeva i redovno ispunjavanje obaveza prema radnicima i dobavljačima, jer poduzetnici često posluju u sivoj zoni radi ostvarivanja ekstra profita.
Amer Bukvić, direktor BBI banke, koja je jedan od organizatora sajma, kazao je da BiH predstavlja izuzetnu priliku za investitore iz zemalja Perzijskog zaljeva i jugoistočne Azije da pokrenu proizvodnju ovdje i nastupe na halal tržištu Evrope.
Premijer Malezije Mohamad Mahatir u video poruci kazao je da se nada da će Sarajevo halal sajam postati najveća manifestacija te vrste u jugoistočnoj Evropi.
Posljednjeg dana bit će dodijeljene nagrade Global Islamic Finance Awards (GIFA), jedne od najprestižnijih nagrada u oblasti liderstva i islamskim finansijama.

U okviru SHF-a održan panel o temi ‘Halal standardizacija i certifikacija/akreditacija’

Unifikacija halal standardizacije

Unifikacija halal standardizacije je nužna kako bi principi halala bili uspješno implementirani, zaključeno je na prvom panelu o temi ‘Halal standardizacija i certifikacija/akreditacija’ koji je održan prvog dana međunarodnog sajma halal industrije Sarajevo Halal Sajam (SHF).
Halal hrana je zdrava hrana, a halal certifikat donosi višestruke koristi kako za potrošače, tako i proizvođače. Halal je znak povjerenja za potrošače, a za proizvođače alat koji im omogućava širenje tržišta i veću zaposlenost, što utiče pozitivno na čitvavu ekonomiju, zaključak je panela ‘Kvalitet halal hrane i zdravlje potrošača’, koji je održan u okviru SHF-a.

Ahmad Dzuhri i Amer Bukvić potpisali Memorandum o saradnji i promociji SHF i MIHAS-a

Saradnja SHF i MIHAS-a

Ahmad Dzuhri, direktor The Malasyia International Halal Showcase (MIHAS) i Amer Bukvić, direktor BBI Banke potpisali su danas Memorandum o razumijevanju, uzajamnoj saradnji i promociji između SHF i MIHAS.
Također, na kraju prvog dana SHF-a održani su B2B sastanci bosanskohercegovačkih i malezijskih privrednika na kojima je razgovarano o mogućnostima uspostave poslovne saradnje.