Otvorena prva javna CNG punionica u Kantonu Sarajevo

0
1015
Zvanično puštena u rad prva javna CNG punionica u Kantonu Sarajevo koja se nalazi u Butilama

Danas je zvanično puštena u rad prva javna CNG punionica u Kantonu Sarajevo koja se nalazi u neposrednoj blizini poslovno-tehničkog objekta Sarajevogasa u Butilama.
Ukupna vrijednost projekta je 1.905.690 KM, a finansiralo ga je Ministarstvo saobraćaja KS sredstvima u iznosu 1.600.000 KM, dok je ostatak sredstava izdvojio Sarajevogas. Nadzor nad izvođenjem radova je vršio IPSA Institut.
Otvaranju CNG punionice su prisustvovali premijer Vlade KS Mario Nenadić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem, ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč, kao i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.
Premijer KS Mario Nenadić je istakao da je cilj da svaka općina u Kantonu Sarajevo ima javnu punionicu.
Ministrica Nihada Glamoč, koja je obavljala funkciju direktorice KJKP Sarajevogas u vrijeme kada je pokrenut projekat izgradnje punionice, istakla je da će punionica omogućiti znatno niže troškove preduzećima koja odluče da koriste CNG kao pogonsko gorivo za motorna vozila. Posebno, kako je naglasila, ovo se odnosi na vozila javnog gradskog prijevoza.
Ministar Adi Kalem je izrazio nadu da će zbog otvaranja prve javne punionice veći broj vozila početi koristiti gas kao pogonsko gorivo, što će u konačnici pozitivno uticati na kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo.

Sa svečanosti otvaranja prve javne CNG punionice u Kantonu Sarajevo

CNG punionica dio je strateškog opredjeljenja Sarajevogasa i nastojanja da se Kanton Sarajevo uvrsti među okolinski proaktivne sredine, te smanji koncentracija zagađujućih supstanci u atmosferi, naglasio je v.d direktor KJKP Sarajevogas Samir Pajević.
Puštanjem u rad CNG punionice, Bosna i Hercegovina će biti uvrštena i na CNG mapu Evrope.
Ciljne grupe korisnika u Kantonu Sarajevo su javni gradski prevoz, taxi vozila, komunalna preduzeća, kantonalna ministarstva, javne institucije, privredni subjekti i stanovništvo Kantona Sarajevo.
Punionica ima dvije saobraćajne trake, za autobuse i komercijalna vozila, odnosno mala putnička vozila.
Sporazum o finansiranju projekta ‘Izgradnja punionice vozila na prirodni gas’ potpisali su još 13.07.2018. godine KJKP Sarajevogas i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo. Nakon dobijanja urbanističke saglasnosti i odobrenja za građenje, realizacija projekta počela je 27.06.2019. godine a građevinski radovi su okončani polovinom oktobra 2019. Nakon završetka građevinskih radova, uslijedili su postupci pribavljanja upotrebne dozvole za izgrađeni objekat, utvrđivanje prodajne cijene kompresovanog prirodnog gasa i drugih saglasnosti nadležnih organa. U maju 2020. godine stekli su se uslovi za stavljanje CNG punionice u funkciju, saopćeno je iz press službe Vlade KS.
Od danas, CNG punionica je na usluzi svim građanima, odnosno fizičkim i pravnim licima, kao i turistima koji dolaze u Sarajevo.