Ove zemlje u svijetu najviše favorizuju bezgotovinsko plaćanje

0
358
Tokom istraživanja anketirano je ukupno 25.823 osoba

Argument za bezgotovinsko društvo postoji već neko vrijeme, ali kriza oko koronavirusa ponovo je pojačala raspravu usred zabrinutosti zbog novčanica i kovanica koje prenose virus.
Zainteresiran za finansijske transakcije, MoneyTransfers.com analizirao je najnovije podatke YouGov-a kako bi otkrio koje bi države na svijetu bile naklonjenije bezgotovinskom sistemu.
Na vrhu liste zemalja koje bi vjerovatno podržalo potpuno bezgotovinski sistem nalazi se Indija, sa 79% ispitanika koji daju podršku tom prijedlogu. Od toga je 21% izjavilo da bi koristilo bezgotovinsko plaćanje čak i pri malim kupovinama, poput kupovine paketa žvakaće gume.
Na drugom mjestu je Malezija sa 65% ispitanika koji su iskazali povjerenje u bezgotovinski sistem plaćanja.
Ne zaostaju ni Ujedinjeni Arapski Emirati i Indonezija, gdje je 63% ispitanika pozdravilo ideju o prelasku na samo elektronsko plaćanje.
Od preostalih zemalja u Top 10, više od polovine ispitanika u Vijetnamu (60%), Singapuru (56%), Italiji (52%), Filipinima (52%) i Tajlandu (51%) odlučilo bi se za kreditnu karticu, mobilni novčanik ili neku drugu bezgotovinsku metodu kada obavljaju skupe kupovine, poput kupovine novog elektronskog uređaja, glasajući tako u korist bezgotovinskog sistema plaćanja.
U Australiji na primjer samo 35% ispitanika pozdravlja bezgotovinski sistem, a u Kanadi je taj procenat oko 32%. Slijede Danska (31%), Španija (27%) i Ujedinjeno Kraljevstvo (26%).
Ova analiza zapravo je otkrila da je većina ispitanika iz pomenutih evropskih zemalja izjavila da ne bi koristila elektronski oblik plaćanja za jeftinu kupovinu.
Zanimljivo je i da samo 24% Amerikanaca i Šveđana smatra da bi potpuno bezgotovinsko plaćanje bilo dobro, dok je taj postotak kod Nijemaca još manji (20%), a kod Francuza samo 18 posto.
Tokom istraživanja anketirano je ukupno 25.823 osoba.